Przez pogodę w Afryce walentynki będą mniej słodkie?

Ekstremalna pogoda na zachodzie Afryki napędza wzrost cen kakao. Przy również drożejącym cukrze oznacza to, że pod presją pozostaną ceny czekolady i słodyczy.

Aktualizacja: 14.02.2024 06:18 Publikacja: 14.02.2024 03:00

Ekstremalna pogoda na zachodzie Afryki napędza wzrost cen kakao

Ekstremalna pogoda na zachodzie Afryki napędza wzrost cen kakao

Foto: Adobe Stock

Będąca jednym z ulubionych prezentów walentynkowych czekolada drożeje ostatnio wolniej. Dzięki świątecznym promocjom w grudniu jej ceny były w Polsce o 2,6 proc. wyższe niż rok wcześniej, choć jeszcze w październiku zwyżkowały w tempie dwucyfrowym. Czekoladowa inflacja może jednak powrócić, bo w coraz szybszym tempie drożeje kluczowy składnik przysmaku, który do Europy zawitał w XVI wieku za sprawą podboju Ameryki.

Dla notowanych na giełdzie towarowej w Nowym Jorku kontraktów na kakao ubiegły tydzień był najlepszy od ponad trzech lat. Ich kurs przebił dotychczasowy rekord z lat 70. ubiegłego wieku, przekraczając chwilowo 6 tys. dol. za tonę, a wykres coraz bardziej przypomina kształtem funkcję wykładniczą.

 Kakao drożeje bardzo mocno od 2023 roku

W ubiegłym roku kluczowy w produkcji czekolady surowiec podrożał o 61 proc., a tylko przez kilka tygodni tegorocznego handlu zyskał kolejne 34 proc. Zwyżki napędza niszcząca plantacje i opóźniająca zbiory pogoda w kluczowych rejonach upraw. Tymczasem inny surowiec używany na wielką skalę przy produkcji słodyczy – cukier – drożeje w tym roku o 14 proc., po tym jak wcześniej umocnieniem zamknął pięć kolejnych lat.

Czytaj więcej

Polska jest nadal czekoladową potęgą. W jednym Niemcy nas przegonili

W skupione w Afryce Zachodniej uprawy kakao uderza ekstremalna pogoda i nic nie wskazuje, by dostawy miały się prędko odbudować. Suma opadów jest w tym sezonie dwa razy wyższa od średniej, przez co drzewa wypuszczają mniej strąków z nasionami i padają ofiarą infekcji grzybiczych, a na domiar złego trudno przejezdne drogi utrudniają logistykę. Produkcja w odpowiadających łącznie za 60 proc. globalnej podaży Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie ma być najniższa od odpowiednio 7 i 13 lat. Pierwszy z krajów ma nawet problem ze zgromadzeniem zakontraktowanych ilości ziarna, a w drugim produkcja znalazła się w długoterminowej tendencji spadkowej. Zdaniem towarzystwa inwestycyjnego Nightingale IM w tym sezonie globalny deficyt podaży kakao sięgnie 500 tys. ton.

To przełoży się na zużycie jednej trzeciej zapasów ziarna – choć normalnie w magazynach zgromadzone są zapasy odpowiadające prawie pieciomiesięcznej konsumpcji, to skurczą się one do ilości zużywanej w około 3,5 miesiąca. Wyższe ceny powinny utrzymać się w dłuższym terminie, ale rynek jest przegrzany i według Nightingale IM za punkt odniesienia najlepiej przyjmować pułap 4 tys. dol. za tonę.

Czytaj więcej

Kakao najdroższe od 44 lat. Mocno zdrożał też cukier

Kłopoty z kakao jeszcze przez trzy lata

Według pośrednika Sucres et Denrees rynek pozostanie trudny do zrównoważenia przez od półtora do nawet trzech lat. Jak w wywiadzie dla agencji Bloomberg zauważa menedżer firmy Paul Davis, niedobór podaży utrzymuje się już trzeci sezon z rzędu i nie można wykluczyć, że ceny trwale sięgną 6 tys. dol. Reakcja podaży na wysokie ceny będzie opóźniona, bo plantatorzy nie są w stanie rozwijać upraw.

Grożą im nie tylko niesprzyjające warunki pogodowe, ale też niskie wpływy, uzyskiwane przez nich w związku z zabezpieczaniem cen na ściśle regulowanych rynkach krajowych na rok do przodu. Wypłaty dla plantatorów bazują bowiem na cenach sprzed roku – niższych od bieżących o ponad połowę – a to utrudnia im najmowanie nowych pracowników i zakupy nawozów oraz środków ochrony roślin.

Czytaj więcej

Kto najbardziej kocha Walentynki? Handel i branża luksusowa

Niektórych rolników trudne warunki skłaniają wręcz do porzucania upraw kakao na rzecz wydobycia złota i mniej wymagającej produkcji kauczuku. Tymczasem po klęsce opadów może nadejść susza, bo w Afryce Zachodniej to ona zwykle przychodzi wraz z utrzymującym się na świecie zjawiskiem El Niño.

Będąca jednym z ulubionych prezentów walentynkowych czekolada drożeje ostatnio wolniej. Dzięki świątecznym promocjom w grudniu jej ceny były w Polsce o 2,6 proc. wyższe niż rok wcześniej, choć jeszcze w październiku zwyżkowały w tempie dwucyfrowym. Czekoladowa inflacja może jednak powrócić, bo w coraz szybszym tempie drożeje kluczowy składnik przysmaku, który do Europy zawitał w XVI wieku za sprawą podboju Ameryki.

Pozostało 90% artykułu
0 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Klimat a nowe podejście do upraw
Przemysł spożywczy
Piwo Osama Bin Lager hitem. Nie tylko w sieci
Przemysł spożywczy
Nutella z nowym składem. Ferrero celuje w konsumentów na roślinnej diecie
Przemysł spożywczy
Nestlé wypuszcza linię mrożonek dla osób przyjmujących Ozempic
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie
Przemysł spożywczy
Upadek kubańskiego cukru. Kuba musi importować swój flagowy produkt
Materiał Promocyjny
Problem sukcesji w polskich firmach będzie narastał