Eksperci WHO: Aspartam może być rakotwórczy, ale można go spożywać

Słodzik aspartam jest "potencjalnie rakotwórczy", ale nadal bezpieczne jest spożywanie go w ilościach uzgodnionych wcześniej - przekonują eksperci z dwóch grup związanych z WHO.

Publikacja: 14.07.2023 05:25

Aspartam to popularny słodzik

Aspartam to popularny słodzik

Foto: Adobe Stock

Takie wnioski płyną z prac dwóch niezależnych od siebie paneli ekspertów WHO, z których jedna wskazuje, czy istnieją jakiekolwiek dowody na to, że substancja stanowi potencjalne zagrożenie dla człowieka, a druga ocenia, jakie rzeczywiste ryzyko stwarza ta substancja.

Aspartam to jeden z najpopularniejszych na świecie słodzików, wykorzystywany jest np. do napojów bez cukru produkowanych przez koncern Coca-Cola.

WHO: Napój słodzony aspartamem czy cukrem? Najlepiej woda

Na konferencji prasowej, podczas której przedstawiono wyniki prac ekspertów, dr Francesco Branca, dyrektor departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Światowej Organizacji Zdrowia sugerował, by - mimo ustaleń - konsumenci, którzy zastanawiają się czy wypić napój słodzony cukrem, czy aspartamem, zdecydowali się na trzecią opcję - i wypili wodę.

W swoim oświadczeniu Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) z siedzibą w Lyonie poinformowała, że aspartam jest "potencjalnie rakotwórczy". Oznacza to, że istnieje ograniczona liczba dowodów, że substancja ta może wywoływać raka.

Czytaj więcej

Aspratam jest rakotwórczy? Producenci słodyczy czekają na decyzję WHO jak na wyrok

IARC nie wskazuje ile danej substancji musi przyjąć człowiek, aby być zagrożony chorobą nowotworową. Ustaleniem tego zajmuje się oddzielny panel - Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO do spraw Substancji Dodatkowych do Żywności (JECFA) z siedzibą w Genewie.

Rekomendowany poziom spożycia aspartamu nie zmienia się

JECFA na podstawie własnych ustaleń oświadczyła, że nie ma przekonujących dowodów na szkody wywołane przez aspartam i nadal rekomenduje, by spożywać ten słodzik na poziomie nie wyższym niż 40mg na kilogram masy ciała dziennie.

Nasze wyniki nie wskazują, by okazjonalna konsumpcja aspartamu stwarzała ryzyko dla większości konsumentów

Dr Francesco Branca, dyrektor departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Światowej Organizacji Zdrowia

JECFA ustaliła ten poziom w 1981 roku. Na całym świecie rekomenduje się właśnie taki poziom spożywania słodzika.

Reuters podkreśla, że kilkoro naukowców niezwiązanych z badaniami ekspertów WHO wskazywało, że dowody, iż aspartam wywołuje raka, są wątłe.

Czytaj więcej

Coca-Cola zmienia swój popularny napój bez cukru

Przy obecnych rekomendowanych ilościach spożycia aspartamu osoba ważąca 60-70 kg musiałaby wypić od 9 do 14 puszek napoju słodzonego aspartamem dziennie, by przekroczyć limit.

- Nasze wyniki nie wskazują, by okazjonalna konsumpcja stwarzała ryzyko dla większości konsumentów - stwierdził Branca.

Reuters informował w czerwcu, że IARC umieści aspartam w grupie substancji "potencjalnie rakotwórczych".

IARC poinformował w piątek, że swoją decyzję opiera na trzech badaniach z udziałem ludzi przeprowadzonych w USA i Europie, które wskazywały na związek pomiędzy wystąpieniem jednej z form raka wątroby, a spożyciem słodzików. Pierwsze z tych badań opublikowano w 2016 roku.

Wnioski WHO "ponownie wskazują, że aspartam jest bezpieczny" - stwierdziła Kate Loatman, dyrektor wykonawcza organizacji International Council of Beverage Associations, zrzeszającej producentów napojów. - Aspartam jak wszystkie nisko- i niekaloryczne słodziki, kiedy jest elementem zrównoważonej diety, zapewnia konsumentom wybór pozwalający na zmniejszenie spożycia cukru - stwierdziła z kolei Frances Hunt-Wood, sekretarz generalna Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Słodzików z siedzibą w Brukseli.

Takie wnioski płyną z prac dwóch niezależnych od siebie paneli ekspertów WHO, z których jedna wskazuje, czy istnieją jakiekolwiek dowody na to, że substancja stanowi potencjalne zagrożenie dla człowieka, a druga ocenia, jakie rzeczywiste ryzyko stwarza ta substancja.

Aspartam to jeden z najpopularniejszych na świecie słodzików, wykorzystywany jest np. do napojów bez cukru produkowanych przez koncern Coca-Cola.

Pozostało 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Społeczeństwo
Protesty ogarniają uniwersytety w USA. Chodzi o konflikt Izraelu z Hamasem
Społeczeństwo
Alarmujący raport WHO: Połowa 13-latków w Anglii piła alkohol
Społeczeństwo
Rosyjska wojna z książkami. „Propagowanie nietradycyjnych preferencji seksualnych”
Społeczeństwo
Wielka Brytania zwróci cztery włócznie potomkom rdzennych mieszkańców Australii
Społeczeństwo
Pomarańczowe niebo nad Grecją. "Pył może być niebezpieczny"
Materiał Promocyjny
Co czeka zarządców budynków w regulacjach elektromobilności?