Bodnar odbiera stanowiska Katarzynie Frydrych i prezesom z apelacji katowickiej

Minister Adam Bodnar złożył wnioski o odwołanie prezes Sądu Apelacyjnego w Katowicach Katarzyny Frydrych oraz prezesów i wiceprezesów czterech sądów okręgowych apelacji katowickiej - podał w środę wieczorem resort sprawiedliwości.

Publikacja: 20.03.2024 21:16

Katarzyna Frydrych

Foto: PAP/Rafał Guz

Do czasu zakończenia procedury wszyscy odwoływani prezesi i wiceprezesi sądów zostali zawieszeni w pełnieniu obowiązków służbowych — informuje MS.

Co zarzuca minister Bodnar sędzi Frydrych

W opublikowanym na stronie MS komunikacie, resort uzasadnia rozpoczęcie procedury odwołania Katarzyny  Frydrych tym, że na stanowisko prezesa Sądu Okręgowego w Katowicach, a następnie prezesa Sądu Apelacyjnego w Katowicach została powołana w oparciu o przepisy znowelizowanej ustawy o ustroju sądów powszechnych, które wykluczyły udział samorządu sędziowskiego w procesie powoływania prezesów sądów. W przypadku awansu do Sądu Apelacyjnego, powołanie Frydrych odbyło się dekretem Zbigniewa Ziobry wydanym 17 lipca 2023 r., czyli zanim Katarzyna Frydrych opuściła resort sprawiedliwości, gdzie była wiceministrem odpowiedzialnym za nadzór administracyjny nad sądownictwem..

Powołanie Katarzyny Frydrych na stanowisko podsekretarza stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości miało miejsce 8 kwietnia 2021 r. Sędzia zajmowała je przez dwa lata — do listopada 2023 r.

- Przyjmując stanowisko zastępcy człowieka, który niszczył wymiar sprawiedliwości, godziła się na jego działania. W naszym środowisku utraciła autorytet oraz zdolność honorową - mówili dziennikarzom sędziowie apelacyjni.

Resort zauważa także, że sędzia Frydrych złożyła podpis na liście poparcia sędzi Dagmary Pawełczyk-Woickiej kandydującej do Krajowej Rady Sądownictwa ukształtowanej w sposób nieprawidłowy, zgodnie z ustawą z 8 grudnia 2017 r.

Zdaniem ministra Adama Bodnara fakty te powodują, że w przypadku Katarzyny Frydrych „dalszego pełnienia funkcji nie da się pogodzić z innych powodów z dobrem wymiaru sprawiedliwości”.

Ministerstwo Sprawiedliwości: Maciej Nawacki odwołany

Prezesi pięciu sądów tracą stołki

W związku z rozpoczęciem procedury odwołania prezes Katarzyny Frydrych, minister Bodnar złożył wnioski o odwołanie prezesów i wiceprezesów SO apelacji katowickiej:

- prezes Sądu Okręgowego w Bielsko-Białej sędzi Anny Szwed-Szczygieł;

- prezesa Sądu Okręgowego w Gliwicach sędziego Patryka Poniatowskiego;

- wiceprezesa Sądu Okręgowego w Gliwicach sędziego Wojciecha Głowackiego;

- prezesa Sądu Okręgowego w Rybniku sędziego Bartłomieja Witka;

- wiceprezes  Sądu Okręgowego w Rybniku sędzi Ewy Janik;

- wiceprezesa Sądu Okręgowego w Rybniku sędziego Pawła Stępnia;

- prezes Sądu Okręgowego w Sosnowcu sędzi Ewy Łąpińskiej;

- wiceprezes Sądu Okręgowego w Sosnowcu Katarzyny Czerwińskiej-Koral.

Na stronie MS podano szczegółowe przesłanki ich odwołania.

Informacje o zamiarze odwołania prezesów i wiceprezesów apelacji katowickiej otrzymały już kolegia sądów, które wyrażą swoje opinie na temat odwołania osób objętych wnioskami ministra Bodnara.

Sędzia Schab nie uznaje decyzji ministra Bodnara. "Nie zostałem odwołany"

Co zarzuca minister Bodnar sędzi Frydrych

Konsumenci
Sąd Najwyższy orzekł w sprawie frankowiczów. Eksperci komentują