Zgodnie z kodeksem pracy pracownik, którego dobowy wymiar czasu pracy wynosi co najmniej 6 godzin, ma prawo do 15 minut przerwy wliczanej do czasu pracy. Oznacza to, że za ten czas otrzymuje wynagrodzenie jak za normalną pracę. Taka przerwa przysługuje pracownikom bez względu na stanowisko, staż pracy czy rodzaj umowy.
Pracodawca może też wprowadzić dodatkowo jedną przerwę w wymiarze nieprzekraczającym 60 minut, przeznaczoną na spożycie posiłku lub załatwienie spraw osobistych. Jej jednak nie wlicza się do czasu pracy (a zatem co do zasady powinna zostać odpracowana).
Kodeksowo czas pracy to czas, w którym pracownicy pozostają w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy. Ignorowanie tej zasady może zatrudnionego dużo kosztować.
Firmowe reguły
Czy np. 15-minutową przerwę na obiad pracownik może wykorzystać w sposób, w jaki chce?
Co do zasady, tak. Niemniej pracownik żyje w zorganizowanej strukturze i nie można zapominać, że organizacja pracy w jego firmie wynika z wielu aktów prawnych, np. z regulaminu pracy. Regulamin ten określa przede wszystkim prawa i obowiązki etatowców i pracodawcy, jak również ustaloną w firmie organizację pracy. Zatrudniony ma obowiązek przestrzegać jego postanowień oraz ustalonego w zakładzie pracy porządku. Bardzo często regulamin pracy określa też zasady opuszczania zakładu pracy w godzinach pracy (informowanie szefa, właściwy wpis do funkcjonującego zeszytu, systemu itp.).