Ministerstwo Czarnka wydaje oświadczenie ws. dotacji. Posłanki KO odpowiadają

Ministerstwo Edukacji i Nauki wydało oświadczenie w sprawie procesu wyboru organizacji, które otrzymały fundusze z programu "Rozwój potencjału infrastrukturalnego podmiotów wspierających system oświaty i wychowania". Komunikat skomentował posłanki KO, które złożyły w tej sprawie zawiadomienia do NIK i prokuratury.

Publikacja: 06.02.2023 18:33

Minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek

Foto: Fotorzepa, Jakub Czermiński

W ramach konkursu Ministerstwa Edukacji i Nauki „Rozwój potencjału infrastrukturalnego podmiotów wspierających system oświaty i wychowania” resort przeznaczył 40 mln zł na wsparcie 42 organizacji. Ponieważ niektóre dotacje dotyczą zakupu nieruchomości na Żoliborzu, Mokotowie i Ursynowie w Warszawie, część mediów określa sprawę jako „program willa plus”.

Opozycja krytykuje ministra Przemysława Czarnka i „rozdawanie z pieniędzy na edukację pieniędzy dla swoich działaczy partyjnych” - jak ujął Krzysztof Bosak. Lewica chce głosowania ws. wotum nieufności dla ministra, którego w obronę wzięli politycy PiS, w tym premier Mateusz Morawiecki. Szef rządu zapowiedział w czwartek, że zamierza podziękować Czarnkowi. Na konferencji prasowej przekonywał, że minister edukacji „stara się według jasnych i transparentnych kryteriów wspomagać organizacje pozarządowe”.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Polityka
Jarosław Kaczyński zarzuca rządowi zlekceważenie obchodów rocznicy bitwy pod Monte Cassino
Nowy sondaż przed wyborami do PE: KO wyprzedziła PiS
Polityka
Szymon Hołownia: Komisja ds. wpływów rosyjskich? Wiem z mediów. Nie było rozmowy z Tuskiem
Polityka
Czarzasty mówi, że kler jest rozpasany. Czy krzyż zniknie z Sejmu?
Mateusz Morawiecki dostanie ochronę SOP? Tomasz Siemoniak: Rozważymy
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?