Wszystkie smaki Londynu

Jeśli w tegorocznych planach urlopowych macie Anglię, a w niej Londyn, koniecznie przeczytajcie tekst „Food is great” w najnowszym, sierpniowym magazynie „Sukces”

Publikacja: 28.07.2013 14:02

Wszystkie smaki Londynu

Foto: Getty Images

Anglia to dziś centrum kulinarnego świata. Powszechne tu niegdyś fish and chips zostały zastąpione przez zdrowe, organiczne przysmaki. A sam Londyn? To kulinarny tygiel, który przyciąga najlepszych szefów kuchni z całego świata. Z Włoch, Hiszpanii, Francji. Co tydzień powstaje tu nowa restauracja – pisze w najnowszym numerze „Sukcesu” Anna Tomiak.

Dziś turyści rozpoczynają wędrówkę po Londynie nie od tradycyjnego pubu czy zaliczenia zmiany warty przed pałacem Buckingham, lecz od wizyty na Borough Market w Southwark, nad Tamizą, ogromnym targu spożywczym, gdzie handluje się świeżą żywnością. Stragany dosłownie uginają się pod nadmiarem zdrowych przysmaków: organicznego pieczywa, mięs, wędlin, serów i owoców przywożonych tutaj z całej Europy, np. znad Morza Śródziemnego.

Dostęp do artykułu wymaga aktywnej subskrypcji!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Kultura
Nowa instytucja kultury - Instytut Różnorodności Językowej Rzeczypospolitej
Kultura
Noc Muzeów, czyli spacer do przeszłości i przyszłości
Kultura
Rząd: Prawo twórców do tantiem w sieci niezbywalne. Co na to Netflix i Spotify?
Kultura
Teatr Dramatyczny i Stary do obsadzenia. Niedługo poznamy nazwiska dyrektorów
Kultura
Była dyrektor Zachęty, Hanna Wróblewska, zastępuje Bartłomieja Sienkiewicza