Aż 66,5 proc. Polaków, którzy kupują zdrowe produkty, przyznaje, że walka z marnowaniem jedzenia jest dla nich teraz bardzo ważna. Z kolei tylko kilkanaście procent mówi, iż nie stara się kupować mniej produktów spożywczych. Pozostali z różnym natężeniem starają się jednak do koszyków wkładać mniej – wynika z badania Kantaru na użytkownikach aplikacji zdrowe zakupy.
Pokazuje to, jak wielka zmiana zaszła w polskich konsumentach w ostatnich latach. Obecne zmiany w zachowaniach zakupowych to efekt tak pandemii, jak i rosnących cen w sklepach – od miesięcy są one sporo wyższe niż rok wcześniej, wbrew pozytywnym przekazom NBP. Dynamika wzrostu cen w sierpniu w sklepach zmalała, ale wciąż było tam średnio 12,4 proc. drożej niż przed rokiem.
Mimo to, jak podaje Kantar, z badania wynika również, że dla konsumentów podczas zakupów najważniejsza jest jakość, na co wskazało 36 proc. Dopiero w drugiej kolejności badani wskazywali na cenę, wymienianą przez 25 proc. Z kolei 16 proc. wymieniło w tym kontekście informacje o składzie produktów.
– W dzisiejszych czasach konsumenci są coraz bardziej świadomi tego, co kupują. Dostęp do informacji jest łatwiejszy niż kiedykolwiek wcześniej, co pozwala ludziom na dokładne badanie produktów przed zakupem. Jakość jest często postrzegana jako wskaźnik wartości. Jeśli produkt jest wysokiej jakości, konsumenci oczekują, że będzie trwały, efektywny i spełni ich oczekiwania – mówi Marcin Lenkiewicz z grupy Blix. – Mimo że jakość jest ważna, wiele osób musi również zwracać uwagę na budżet. Cena jest bezpośrednim wskaźnikiem tego, ile konsumenci muszą zapłacić za produkt, dlatego jest to kluczowy czynnik decyzyjny. W niektórych przypadkach niska cena może sugerować niższą jakość, ale nie zawsze jest to prawda – dodaje.