Z tą firmą do gotowania wystarczy odrobina dobrej woli, klient nie musi już poświęcać czasu na zakupy ani chomikować zapasów w kuchni. Może wejść na stronę poznańskiego startupu Just Chopped i wybrać zestaw spośród ośmiu różnych dań, skomponowanych przez zawodowego szefa kuchni. Firma dostarczy do klienta gotowe składniki, z których zostanie już tylko ugotować posiłek. Dzięki temu we własnej kuchni stworzymy takie cuda, jak spaghetti z owocami morza, amerykańskiego hamburgera Sloppy Joe czy grillowaną karkówkę z dipem musztardowym.
Jak to działa
– Klientów interesują dania, których by na co dzień nie ugotowali w domu, nie ze względu na brak umiejętności, ale np. że dlatego, że trzeba kupić mnóstwo składników, z których na co dzień się nie korzysta – mówi Borys Baran, jeden z założycieli Just Chopped. Klienci sięgają chętnie po dania kuchni azjatyckich i z Bliskiego Wschodu. Mają do wyboru różne kuchnie, mięsa, ryby, kuchnię wegetariańską. – Oczywiście świetnie się sprawdza kuchnia włoska, Polacy kochają makarony – mówi.
Popularna jest też nowa kuchnia polska. Nie tradycyjny schabowy z surówką, którego nie oferują, ale połączenie tradycyjnych składników z jakimś „smakowym twistem". – W ubiegłym tygodniu sprzedaliśmy najwięcej wegańskiego dania Vege udon pad thai ze szparagami oraz... grillowanych śledzi z sosem tatarskim – mówi Baran, który tłumaczy, że preferencje klientów śledzą na bieżąco. To podstawa.
Owoce morza, ryby, sos tatarski? Świeżość żywności jest w tym interesie sporym wyzwaniem.
– Cała magia polega na tym, że nie są to dania magazynowane, które nie wiadomo jak długo leżą w sklepie – tłumaczy Borys Baran. Ryby dostarcza im na bieżąco stały kontrahent. – Zamawiamy dokładnie tyle, ile potrzebujemy, na przykład 18 porcji śledzi.