Wygrali projekt kuchni i salonu

aktualizacja: 13.01.2012, 11:55
Kuchnia w domu czytelniczki otwiera się na salon
Kuchnia w domu czytelniczki otwiera się na salon
Foto: Digital Pigment

Pani Marta z mężem, właściciele połówki bliźniaka na Kabatach, wygrali projekt urządzenia wnętrz

Serwis Nieruchomości wraz z architektami z firmy Digital Pigment prowadzą akcję poradniczą dla osób, które kupiły dom lub mieszkanie od dewelopera i zastanawiają się, jak ciekawie wykończyć wnętrza. Architekci doradzają też osobom, które zdecydowały się na remont starego lokalu. Pomagają dobrać kolory i materiały wykończeniowe.
Czekamy na listy (nieruchomości@rp.pl) od czytelników, którzy potrzebują porady eksperta, jak nadać wnętrzom niebanalny charakter. Spośród autorów nadesłanych listów architekci z Digital Pigment  raz w miesiącu wybiorą osobę, do której pojadą i udzielą fachowej porady.
Oprócz bezpłatnego doradztwa (w czasie wizyty w domu czytelnika) autor najciekawszego listu dostanie projekt wnętrza. (Patrz więcej szczegółów o akcji).
W tym miesiącu projekt wnętrz dostała pani Marta (nazwisko do wiadomości redakcji), właścicielka bliźniaka na warszawskich Kabatach. U czytelniczki byliśmy razem z Magdaleną Kozak i Katarzyną Garecką, architektkami z pracowni Digital Pigment. (patrz zdjęcie).

O czym marzy czytelniczka

Pani Marta napisała: „Właśnie odebrałam klucze do naszego nowego lokum. Jest to połówka bliźniaka, w stanie surowym, do własnej aranżacji Chciałabym skorzysta z Państwa fachowej porady w urządzaniu nowego wnętrza. Dobrze czuję się we wnętrzach nowoczesnych, prostych, a także poukładanych i „schowanych" - nie ukrywam, że chodzi o to, aby były łatwe i wygodne do sprzątania.
Marzyłabym o połączeniu praktycznego minimalistycznego stylu z elementami nadającymi wnętrzu indywidualny charakter, tak aby stworzyć przytulne domowe ognisko dla naszej trójki. Ten domek to wynik kompromisu pomiędzy domem z ogrodem a dużym mieszkaniem.
Mam nadzieję na skonfrontowanie moich pomysłów z profesjonalnymi radami i trikami architektonicznymi. Planuję połączyć ciepłe drewno, kamień, stal i szkło tak, aby stworzyć eleganckie wnętrze na lata.

Co zobaczyli i zaproponowali architekci

Magdalena Kozak i  Katarzyna Garecka, właścicielki pracowni Digital Pigment: „Budynek jest w stanie surowym, a jego właściciele, odebrawszy klucze do własnego lokum, stoją przed kluczowymi decyzjami w sprawie aranżacji przestrzeni wewnątrz.
Dom jest nowoczesny, zaprojektowany w bardzo dobrym stylu. Jego wnętrza powinny zachować modernistyczny charakter. Czytelniczka skłaniała się do użycia naturalnych materiałów wykończeniowych, takich jak kamień czy drewno.
Pani Marta wraz z mężem podjęła już część decyzji co do układu przestrzennego domu. Kłopotliwą kwestią była reprezentacyjna część dzienna budynku mieszcząca się na parterze (salon wraz z otwartą kuchnią). Czytelnicy nie byli pewni funkcjonalności i wygody użytkowania układu, który wstępnie założyli.
Zaproponowana przez nas kompozycja przestrzenna zakłada wyraźne zamknięcie części kuchennej. Prawa strona zabudowana jest na całej jej szerokości od podłogi do sufitu, co daje optymalną na te warunki przestrzeń na przechowywanie. W zabudowie mieści się dwuskrzydłowa, wolno stojąca lodówka, piekarnik oraz mikrofala.
Z uwagi na to, że kuchnia otwiera się na salon, zaprojektowałyśmy nad płytą ceramiczną okap w zabudowie. Ciąg szafek z lewej strony wieńczy drewniany barek, do którego przylega stół z płyty mdf. Pozycja stołu jest najlepsza do tego, aby w razie potrzeby rozłożyć go do użytku większej ilości osób
Strefę wypoczynku wyznacza ustawienie narożnika. Z prawej jego strony zaproponowałyśmy podwieszaną szafkę z płyty mdf na zastawę i szkło, której konstrukcja przechodzi w donice z kwiatami po obu stronach. Po lewej stronie ustawiłyśmy biblioteczkę, w której półki biegną pod jednakowym kątem co schody i poręcz.
Zabudowa biblioteczna wykonana z płyty mdf ma kolor ścian i wtapia się w tło klatki schodowej. Naprzeciwko kanapy stoi kominek. Jest on reprezentacyjnym elementem tego wnętrza.  Celowo zajmuje znaczną część salonu lecz zachowuje przy tym prostą, minimalistyczną formę.
Znajduje się na tle grafitowej ściany i jest wykończony czarnym kamieniem. Istotnymi elementami aranżacji są ciemne lampy podwieszone na różnych wysokościach. Pani Marta zastanawiała się również nad kwestią dekoracji nietypowych, przechodzących przez dwie kondygnacje okien w salonie. Nasza propozycja to drewniane, szerokie żaluzje, które zaprojektowałyśmy konsekwentnie we wszystkich oknach na parterze. Pozwolą one zachować ciepły charakter wnętrza.

Co na to czytelniczka?

- Projekt bardzo się nam podoba. Do gustu przypadło nam np. rozwiązanie dotyczące kominka. Panie architektki trafiły w nasze oczekiwania. Śmiało możemy wykorzystać ich podpowiedzi i rady - komentuje pani Marta. - Mam nadzieję, że uda nam się możliwie szybko zakończyć inwestycję.
-------------------------------------------
Czekamy na kolejne listy od czytelników potrzebujących porady: nieruchomosci@rp.pl

POLECAMY

KOMENTARZE