Na swoich stronach spółka Gremi Business Communication Sp. z o.o. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Lato w kuchni

Zabajone wiśniowe z sernikiem gryczanym

30-09-2011, ostatnia aktualizacja 30-09-2011 00:05

First Class

Sernik z kaszą gryczaną i imbirem

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 300 g cukru
  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 150 g masła
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 10 jajek (żółtka)
  • 2 płaskie łyżeczki startego imbiru
  • 1 limonka
  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Przygotowanie:

W robocie Cooking Chef zamontuj trzepaczkę. Do misy włóż żółtka z cukrem i masłem i utrzyj składniki na puszystą masę. Cały czas mieszając dodaj ser. Mieszaj dokładnie do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Dodaj ugotowaną kasze gryczaną i imbir, a następnie do masy dodaj startą połowę skórki z limonki. Do misy wsyp proszek do pieczenia i budyń. W oddzielnym naczyniu przy pomocy blendera ręcznego z trzepaczką  ubij na sztywno pianę z białek. Otrzymaną pianę połącz z masą. Wszystko przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i piecz w piekarniku w temperaturze 190˚ C przez 30 min.

 

Zabajone wiśniowe

Składniki:

  • 3 żółtka jaj
  • 150 ml likieru wiśniowego
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml soku ze świeżych wiśni

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włóż do misy robota Cooking Chef i zamontuj trzepaczkę. Ustaw temperaturę na 70˚C i  ubij wszystko na jednolitą masę. Poczekaj, aż masa będzie puszysta i stabilna.

 

(Autor przepisu: Karol Okrasa)

Przeczytaj więcej o:  cooking chef , desery , gotowanie , Karol Okrasa , Kenwood , przepisy

First Class
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją, fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Business Communication. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Business Communication lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Rekomenduj artykuł, oddano głosów: 

Komentarze

Dodaj komentarz

Zaloguj lub Połącz przez | Załóż konto

Wypowiadasz się teraz jako niezalogowany

Pozostało znaków: 2500

common