Dżem z płatków róży, czyli kuchnia polska po angielsku
aktualizacja: 02.04.2011, 08:42

"Dżem z płatków róży" nie jest typową książką kucharską. Oprócz przepisów jest alfabetem wspomnień, przewodnikiem po polskiej kulturze, zapisem letnich wędrówek i albumem fotograficznym.

Niezwykła  książka ukazała się na brytyjskim rynku czytelniczym nakładem wydawnictwa Tabula Books. Wydana w kwietniu książka polsko-australijskiej pary Beaty Zatorskiej i Simona Targeta jest na wysokim poziomie poligraficznym, bogato ilustrowana i dostępna w cenie 25 funtów, 30 USD (ok. 120 zł.), co na tutejszym rynku czytelniczym nie jest dużo, jak na 320-stronicową książkę w twardej okładce. Może być dobrym prezentem dla Anglików mających o Polsce mgliste wyobrażenie, lub dla osób gustujących w kulinarnych nowinkach. Książka wywołuje też silne uczucie nostalgii za Polską wśród osób od lat mieszkających za granicą i nie żyjących jej sprawami na co dzień. Zatorska urodziła się w Polsce i jest lekarką mieszkającą w Sydney. Jej mąż Simon pochodzi z Anglii, jest absolwentem Cambridge, a w Australii zajmuje się filmową dokumentalistyką. W Polsce oboje kupili rodzinny dom, który odwiedzają, gdy tylko mają czas. Autorka zaznacza, że zamiłowanie do kuchni autorka przejęła po babci - lwowiance owdowiałej w wieku 26 lat, zawodowej kucharce, która wychowywała ją w zastępstwie matki w małej wsi w województwie jeleniogórskim u podnóża Karkonoszy w domu pełnym aromatów. Jej wiedzy o leczniczych właściwościach ziół zawdzięcza też zainteresowanie medycyną od wczesnych lat.
Banner

POLECAMY

KOMENTARZE

Komentarz dnia

Na Celowniku Marcina Piaseckiego:Jak przekonać Polaków do długoterminowego oszczę...