Sztuka obżarstwa w sieci

aktualizacja: 16.01.2010, 02:43
Foto: Rzeczpospolita

Kiedyś przepisami wymieniały się koleżanki w pracy, dziś blogi kulinarne łączą setki ludzi

W lodówce szpinak, trochę pecorino, jajka. I co z tego? Robienie po raz kolejny pasty ze szpinakowym sosem byłoby przestępstwem. Zamiast przeszukiwać książki kucharskie piętrzące się na półkach (od „365 obiadów” Lucyny Ćwierczakiewiczowej po świąteczną Nigellę Lawson), otwieram w Internecie zakładkę z blogami kulinarnymi. Et voila – w popularnym wśród surfujących po Internecie smakoszy blogu „What’s for lunch honey” (co na obiad, kochanie) znajduję tymbaliki ze szpinakiem, ricottą, suszonymi pomidorami. Wyglądają pysznie – nie tylko według mnie, ale i kilkudziesięciu osób, które skomentowały przepis Meety, autorki blogu.
[srodtytul]Amator z dostępem[/srodtytul]
W podobny sposób inspiracji oraz porad kulinarnych szuka coraz więcej osób. A jest w czym przebierać, choć poświęcone tej tematyce dzienniki – blogi są dość nowym zjawiskiem. Na serwisie społecznościowym Foodbuzz.com, zrzeszającym gotujących blogerów, zarejestrowanych jest ponad 2,7 tys. witryn. W katalogu wyszukiwarki blogów Technorati znajduje się ich ponad 6,6 tys.
Mimo krótkiej historii kulinarna blogosfera dorobiła się kanonu klasycznych pozycji: 101 Cookbooks, Chez Pim, Chocolate and Zucchini, MattBites, Pioneer Woman, Serious Eats, Smitten Kitchen, Tartalette, le Tartine Gourmand to strony, które powinien choć raz odwiedzić każdy szanujący się smakosz z dostępem do Internetu.
Blogi prowadzą zwykle amatorzy – informatycy, lekarki, nauczycielki, specjaliści od marketingu, których pasją – cytuję Matta Armendariza z MattBites. com – jest jedzenie, picie i wszystko pomiędzy. Oczywiście są też prowadzone przez osoby zawodowo związane z gotowaniem. Do takich należą Dorie Greenspan, autorka książek kulinarnych z blisko 20-letnim doświadczeniem (ma na koncie m.in. dwie książki napisane z francuskim mistrzem cukiernictwa Pierre’em Herme oraz publikację z amerykańską legendą Julią Child). Również David Lebovitz, który kuchenne szlify zdobywał w kultowej Chez Panisse Alice Waters, 12 lat pracował jako cukiernik i napisał pięć książek.
[wyimek]Blogi amatorów nie ustępują jakością prawdziwym książkom kucharskim[/wyimek]
[srodtytul]Amator nie ustępuje[/srodtytul]
Jednak granice między amatorami a zawodowcami naprawdę trudno dostrzec. Zarówno pod względem „literackim”, jak i zachwycających zdjęć (zwykle wykonywanych przez samych blogerów) blogi amatorów nie ustępują jakością „prawdziwym” książkom kucharskim, nad którymi pracują edytorzy, styliści potraw i fotografowie.
Nic więc dziwnego, że wydawcy zwracają się do nich z propozycjami współpracy. Swoimi książkami kucharskimi może się pochwalić Ree Drummond z „The Pioneer Woman”, Molly Wizenberg z Orangette, Clotilde Dusoulierraz z „Czekolady i Cukinii” (http://chocolateandzucchini. com), nad książkami pracują Béatrice Peltre z „La Tartine Gourmande” i Joy Wilson z Joy the Baker. Są zapraszani do udziału w telewizyjnych show oraz pisania kolumn w magazynach kulinarnych.
[srodtytul]Amator się stara[/srodtytul]
W USA organizowane są już konferencje, na których blogerzy mogą nie tylko poznać się w realu, lecz także podszkolić w projektowaniu stron WWW, internetowym marketingu czy wreszcie wziąć udział w warsztatach fotograficznych.
– Gdy odkryłam blogi o gotowaniu, odnalazłam społeczność ludzi tak samo zakręconych na punkcie jedzenia jak ja – mówi w wywiadzie dla „Times on Line” Joy Wilson z Joy the Baker. – Zainspirowali mnie do stworzenia własnego miejsca, w którym mogłabym się dzielić opowieściami o gotowaniu, rodzinie, o tym, jak robić piękne rzeczy.
Poświęcone kulinarnej tematyce blogi powstają i robią karierę także w Polsce. Bea w Kuchni, Every Cake You Bake, Kwestia Smaku, Moje Wypieki, Whit e Plate… Organizują internetowe akcje polegające na przygotowywaniu danego dnia lub w określony weekend tego samego dania (Weekendowa Piekarnia prowadzona przez Margot z Kuchni Alicji, Weekendowa Cukiernia Zawsze Polski z Around the Kitchen Table, Czekoladowy Weekend lub Orzechowy Tydzień).
– Najtrudniejsza jest systematyczność. Blog nieaktualizowany umiera śmiercią naturalną – mówi „Rz” Agnieszka Komorowska, czyli Komarka z blogu Every Cake You Bake (www.everycakeyoubake. blogspot.com). – Staram się, żeby nowy wpis pojawiał się przynajmniej raz w tygodniu, co oznacza nieprzerwaną pracę nad przepisami, zdjęciami i opisami. Ale jeszcze nie przeszło mi przez myśl przerwanie prowadzenia blogu.
[srodtytul]Amator w chaosie[/srodtytul]
Autorka pracuje w inetrnetowym butiku z markową odzieżą, a swoją stroną zajmuje się wieczorami i w weekendy. Mobilizacja do wrzucania kolejnych wpisów jest również najtrudniejszym wyzwaniem dla Agnieszki Hermann, twórczyni „Kuchni nad Atlantykiem” (www. kuchnianadatlantykiem. com). – Czasami mam wenę i mnóstwo pomysłów na przepisy czy relacje z podróży. Bywają jednak okresy posuchy czy zwykłego braku czasu, gdy nie mam ochoty i siły ani gotować, ani fotografować, ani o tym wszystkim pisać – mówi „Rz”.
Agnieszka jest nefrologiem, od prawie dziesięciu lat z mężem i synem mieszka w Portugalii. – Oprócz spełnienia zawodowego dla odreagowania stresu konieczne jest hobby, najlepiej niezwiązane z profesją – mówi Hermann. Jeśli z niego mogą skorzystać inni, tym lepiej.
W chaosie wirtualnego gotowania łatwo się pogubić, w związku z tym istnieją już strony skupiające najnowsze wpisy z kilkuset, a nawet kilku tysięcy internetowych dzienników. Na Tastepotting. com lub Foodgawker. com znajdziemy stale odświeżaną mozaikę apetycznych zdjęć będących linkami do wpisów w blogach.
W przeszukiwaniu polskiej blogosfery przydatny może się okazać serwis Durszlak. pl. Prócz linków do najnowszych wpisów oferuje zestawienie akcji prowadzonych w blogach.
[ramka][b]Subiektywny przegląd blogów o jedzeniu i piciu[/b]
[b]Z kraju[/b]
- Anoushka en Cuisine (http://anoushkaencuisine-pl.blogspot.com) – blog prowadzony po polsku i francusku przez Polkę ze Szwajcarii.
- Bea w Kuchni (www.beawkuchni.com) łączy różne tradycje kulinarne i zamieszcza ciekawostki z życia w Szwajcarii
- Kwestia Smaku (www.kwestiasmaku.com) – piękne zdjęcia, prosta nawigacja.
- Majanowe pieczenie (www.majanaboxing.blox.pl). „Gdy jest ciasto, jest i nadzieja. Ciasto jest zawsze” – cytuje Majana za D.R. Koontzem. To od Majany na pewno poprawi humor.
- Moje Wypieki (www.mojewypieki.blox.pl). Lektura obowiązkowa dla amatorów domowych wypieków. Blog zwyciężył w kategorii „Moje zainteresowania i pasje” konkursu Blog Roku 2008. Autorką jest Dorota, Polka mieszkająca od kilku lat w Walii.
- Piekarnia Tatter (http://piekarniatatter.blogspot.com/). Obowiązkowa strona dla tych, którzy chcą piec domowy chleb. Dużo porad, pomocnych zdjęć i przepisów.
[b]Ze Świata[/b]
- 101 Cookbooks (www.101cookbooks.com) – blog z przepisami na wegetariańskie dania.
- Dorie Greenspan (www.doriegreenspan.com) – blog autorki książek kulinarnych; przepisy od łatwych po trudniejsze oraz obrazki z życia w Nowym Jorku i Paryżu.
- Joy the Baker (www.joythebaker.com) – blog poświęcony głównie wypiekom, słodkim i słonym. Sporo tradycyjnych, oldschoolowych, amerykańskich przepisów.
- Kitchen Scraps (http://kitchenscraps.ca/)Apetyczny, pełen humoru blog, zamiast zdjęć – śmieszne ilustracje.
- Matt Bites (www.mattbites.com) – blog prowadzony przez fotografa i stylistę potraw, z pięknymi zdjęciami.
- Smitten Kitchen (www.smittenkitchen.com) – blog prowadzony przez Deb, jedną z głównych postaci kulinarnej blogosfery. Od prostych sałatek po weselne torty.
- Tartalette (www.mytartelette.com)Helen zaczęła pisać blog, gdy po sześciu latach porzuciła pracę cukiernika we francuskiej restauracji. Inspirujące zdjęcia i ciekawe pomysły na minidesery.
- La Tartine Gourmande (www.latartinegourmande.com).Autorka blogu Bea to stylistka i dziennikarka kulinarna. Prezentowane tutaj desery i przystawki to miniaturowe dzieła sztuki. [/ramka]
KOMENTARZ DNIA
Żródło: Rzeczpospolita

Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętę digitalizację, fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami "Regulaminu korzystania z artykułów prasowych" [Poprzednia wersja obowiązująca do 30.01.2017]. Formularz zamówienia można pobrać na stronie www.rp.pl/licencja.

POLECAMY

KOMENTARZE