Prenumerata 2018 ju˜ż w sprzedża˜y - SPRAWD˜!

Styl życia

Dieta chorego na cukrzycę

Fotorzepa, Dariusz Majgier DM Dariusz Majgier
Zdrowe odżywianie pomoże kontrolować poziom glukozy
W diecie chorego na cukrzycę najważniejsza jest jakoœć posiłków, ich iloœć i rozkład w cišgu dnia. Lekarze podkreœlajš, że bez przestrzegania zasad zdrowego żywienia nie ma sukcesu w leczeniu cukrzycy. Jadłospis na całe życie powinien ułożyć dietetyk. Dieta chorego nie musi polegać wyłšcznie na ograniczeniach i wyrzeczeniach. Powinna dostarczać niezbędnych składników odżywczych, energii i zaspokajać głód. Właœciwie dopasowana poprawia samopoczucie, bo reguluje poziom glikemii, ułatwia działanie leków hipoglikemizujšcych, zapobiega hipoglikemii. Gdy dowiemy się o chorobie, powinniœmy skorzystać z porad dietetyka, który pomoże w opracowaniu menu. Plan posiłków należy dostosować do indywidualnego trybu życia diabetyka. Zalecenia dietetyczne mogš być różne dla chorych na cukrzycę typu 1 i 2. Ci pierwsi (zazwyczaj szczupli) powinni unikać spożywania węglowodanów prostych. W cukrzycy typu 2 (często przebiegajšcej z otyłoœciš) dieta powinna również umożliwiać osišgnięcie lub utrzymanie prawidłowej masy ciała. Żywienie w cukrzycy jest podobne do zasad racjonalnego odżywiania osób zdrowych. [srodtytul]Lekko i różnorodnie[/srodtytul]
Dieta chorego na cukrzycę, tak samo jak każdego innego człowieka, powinna być urozmaicona i lekkostrawna oraz przede wszystkim zdrowa. – Zdrowe jedzenie zawiera mało tłuszczu (ok. 30 proc. ogólnego zapotrzebowania energetycznego), dużo węglowodanów (50 – 60 proc.), białko (10 – 15 proc.) oraz błonnik, witaminy i minerały – mówi dr n. med. Paweł LuŸniak, adiunkt w Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalista diabetolog. Ograniczenia diety cukrzycowej dotyczš spożywania cukrów prostych obecnych w słodyczach i owocach, gdyż ich konsumpcja prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi, nie należy także jeœć tłuszczów nasyconych, pić alkoholu. Osoby z nadciœnieniem tętniczym powinny ograniczyć spożycie soli kuchennej, a te z niewydolnoœciš nerek zredukować spożycie białka. Ograniczyć należy także tłuste mleko i masło, smalec, jogurty z dużš zawartoœciš tłuszczu, mięso wieprzowe i podroby. Tłuszcze zwierzęce można zastšpić roœlinnymi, ale w niewielkiej iloœci, np. olejem. Posiłki nie mogš powodować dużych wahań stężenia glukozy we krwi. Aby temu zapobiec, dietetyk układa menu na podstawie wymienników węglowodanowych. Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to produkt spożywczy wyrażony w gramach, który zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych przez organizm, co odpowiada 10 g czystego cukru. Oznacza to, że po zjedzeniu takiej porcji poziom cukru we krwi roœnie tak jak po spożyciu 10 g cukru. Lekarz diabetolog okreœli, z ilu wymienników węglowodanowych powinny się składać poszczególne posiłki. [srodtytul]Często i regularnie, ale mało[/srodtytul] W leczeniu dietetycznym bardzo ważne jest jedzenie o stałych porach. Cukrzyk wstrzykujšcy insulinę powinien spożywać nawet pięć – szeœć posiłków dziennie. Zalecana ich liczba zależy od rodzaju stosowanej insuliny i trybu życia. Porcje powinny być małe. W cukrzycy typu 2, leczonej doustnymi lekami hipoglikemizujšcymi, częstoœć podawanych posiłków jest zwykle mniejsza. Bardzo istotne jest także to, w jaki sposób dania sš przygotowywane. Im mniej przetworzone, tym lepiej – majš przy tym większš wartoœć odżywczš. Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze, grillowanie lub pieczenie w folii aluminiowej i duszenie. Niewskazane sš potrawy smażone i odsmażane. Warzywa i produkty zbożowe najlepiej gotować na półtwardo, gdyż rozgotowane szybciej podnoszš poziom glukozy we krwi. Jarzyny i owoce najlepiej jeœć na surowo. Osoby, które przestrzegajš diety, uprawiajš sport i kontrolujš masę ciała, sš na dobrej drodze do osišgnięcia sukcesu w leczeniu. Oczywiœcie raz na jakiœ czas można sobie pozwolić na małš przyjemnoœć i zjeœć na przykład coœ słodkiego, ale należy pamiętać, że wtedy poziom cukru wzrasta. Może to wymagać dodatkowej dawki leku przeciwcukrzycowego. [srodtytul]W cišgłym ruchu[/srodtytul] Oprócz przestrzegania diety chorzy na cukrzycę powinni w miarę swoich potrzeb uprawiać sport. Wysiłek fizyczny zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. – U chorego na cukrzycę typu 2 połšczenie zdrowej diety ze sportem może być wystarczajšcš metodš leczenia – mówi dr LuŸniak. Wysiłek fizyczny powinien być dostosowany do wieku i kondycji pacjenta. Preferowanymi formami wysiłku sš te, w których pracuje jak największa iloœć mięœni. Zaleca się spacery, jogging, pływanie i jazdę na rowerze. Największš korzyœć dajš wysiłki regularne (codziennie po ok. 30 minut). Należy unikać wysiłków długotrwałych, bardzo intensywnych, wišżšcych się z dużš iloœciš urazów. Zdecydowanie przeciwwskazane sš podnoszenie ciężarów, kulturystyka czy dosyć popularne ostatnio nurkowanie. [ramka][srodtytul]Co jeœć, a czego unikać[/srodtytul] Zaleca się pieczywo gruboziarniste, kasze, soję, otręby, ryż, makarony, mleko chude, chudy ser biały, jogurt, oleje roœlinne, jarzyny, owoce. Codziennie powinno się jeœć około 0,5 kg warzyw, w szczególnoœci: pomidory, ogórki, sałatę zielonš, kapustę pekińskš, kapustę kiszonš, kalafiora, kalarepę, cebulę, rzodkiewkę, paprykę, szparagi. Owoce należy spożywać w małych porcjach (około 300 g dziennie) po posiłkach. Polecane sš grejpfruty i jabłka. Niewskazane natomiast banany i winogrona, bo majš bardzo dużo cukru i szybko zwiększajš poziom glukozy. Oprócz tego można sobie pozwolić na jaja (dwa tygodniowo), chude mięsa (np. cielęcina, indyk, królik, dziczyzna), niektóre gatunki ryb, np. dorsz, mintaj, pstršg, szczupak, sielawa, miękkie margaryny. Chory na cukrzycę powinien unikać węglowodanów prostych, a najlepiej całkowicie je wyeliminować. Należy ograniczyć białe pieczywo, rosoły mięsne i wszelkie wywary z mięsa i koœci, tłuszcz wieprzowy oraz tłuste czerwone mięso, wędzone ryby, tłuste, słone wędliny, konserwy mięsne, pasztety i marynaty. Należy też unikać pokarmów słodkich: ciast, tortów, cukierków, czekolady, a także orzechów, fig, dżemów. Alkohol, kawa, mocna herbata dozwolone sš tylko w minimalnych iloœciach.[/ramka] [ramka][b][link=http://www.rp.pl/temat/271163.html]Więcej informacji o cukrzycy znajdziesz TUTAJ[/link] [/b][/ramka]
ródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL