Rośnie popularność szkół gotowania

Polacy pokochali dobre jedzenie i to nie tylko na mieście, ale i we własnych domach. Karierę robią szkoły gotowania.

Aktualizacja: 21.10.2016 19:08 Publikacja: 20.10.2016 18:26

Sztuka kiszenia ma swój renesans na całym świecie

Sztuka kiszenia ma swój renesans na całym świecie

Foto: 123RF

– Obserwujemy zwrot do tego, co lokalne – mówi Joanna Albin, współwłaścicielka Akademii Kulinarnej Comfort Food Studio w zreaktywowanej warszawskiej Hali Koszyki. – Duże znaczenie ma producent i historia produktu. Nawet gdy kursanci wybierają obcą kuchnie, np. tajską, to szukają w niej miejsca dla polskich produktów.

– Wyraźnym trendem jest dbanie o zdrowie przez gotowanie miedzy innymi z użyciem superfoods. W tym trendzie mieści się też wzrastająca popularność kuchni roślinnej – dodaje Łukasz Mielniczuk z Cook Up Studio.

Kiedyś robienie przetworów często kojarzone było z aktywnością osób starszych, jednak teraz chętnie zajmują się tym i młodsi. Z tegorocznego badania „Zrób to sam w Polsce", przygotowanego przez Allegro, Majsterki i Mobile Institute, wynika, że własne przetwory przygotowują najczęściej Polacy w wieku 45–54 lata (21 proc.), ale także osoby od 19 do 24 lat (20 proc.).

Wśród najpopularniejszych samodzielnych rodzajów aktywności badani wskazali domowe wytwarzanie przetworów i przygotowywanie zdrowego jedzenia. Deklaruje to co szósty pytany. Czym zajmujemy się najczęściej? Najpopularniejsze, obok przetworów, są własne ciasta i torty (16 proc.). A oprócz nieśmiertelnych przecierów pomidorowych, dżemów truskawkowych i powideł śliwkowych do kuchni wracają kiszonki. Ale kapusta czy ogórki już nam nie wystarczają. Kisi się tez coraz częściej inne warzywa, jak choćby rzodkiewki, kalarepę, cebulę, a także jabłka czy gruszki.

Kilka miesięcy temu ukazała się w Polsce książka znanego na całym świecie entuzjasty naturalnego jedzenia, Sandora Ellixa Katza „Sztuka fermentacji". To kilkusetstronicowa biblia różnych kiszonek dla miłośników, ale i nowicjuszy. Opisuje je w sposób plastyczny i jednocześnie daje mnóstwo wskazówek. Publikacja została okrzyknięta najbardziej oczekiwaną książką kucharską w Polsce, ale nie można zapominać, że i polscy szefowie kuchni mają w tej dziedzinie osiągnięcia.

Świeżą pozycję „Kiszonki i fermentacje" napisał Aleksander Baron, znany warszawski szef kuchni i restaurator. Podaje w niej przepisy na absolutnie egzotyczne kiszenie, z wykorzystaniem owoców, warzyw, ziół, przypraw i kwiatów.

W książce Katza Polacy są także wymieniani jako twórcy najciekawszych miodów pitnych, reaktywowanych po setkach lat zapomnienia. To nasza tradycja, do której chętnie wracamy, podobnie jak do cydrów czy domowego piwa. Ten sam raport stwierdza, że samodzielnym wytwarzaniem piwa, win i nalewek chwali się co dziesiąty badany. Zdecydowanie najwięcej zwolenników wytwarzania alkoholi jest wśród młodych ludzi.

Co roku odbywa się w Polsce co najmniej kilkanaście dużych konkursów tradycyjnych nalewek. Prezentowane są domowe wytwory z owoców, kwiatów, nasion, ziół i innych naturalnych składników. Niestety, produkty te nie są dostępne w legalnym obrocie, ponieważ w Polsce wytwarzanie i wprowadzanie do obrotu mocnych napojów alkoholowych, nawet o cechach prozdrowotnych czy tradycyjnych, jest sprzeczne z przepisami.

Samodzielne przetwory czy własnoręcznie przygotowane świetne dania w stereotypowym obrazie to domena gospodyń domowych. Tymczasem klientela warsztatów czy degustacji to klasa średnia: urzędnicy, przedsiębiorcy, pracownicy firm, często z dużych miast. Czego szukają?

– Ludzie oczekują autentyczności osób prowadzących warsztaty, ale przede wszystkim wiedzy o produkcie – mówi mieszkający od wielu lat w Polsce Włoch Marco Ghia, szef Kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool.

WydarzeniaKulinarne.pl

– Obserwujemy zwrot do tego, co lokalne – mówi Joanna Albin, współwłaścicielka Akademii Kulinarnej Comfort Food Studio w zreaktywowanej warszawskiej Hali Koszyki. – Duże znaczenie ma producent i historia produktu. Nawet gdy kursanci wybierają obcą kuchnie, np. tajską, to szukają w niej miejsca dla polskich produktów.

– Wyraźnym trendem jest dbanie o zdrowie przez gotowanie miedzy innymi z użyciem superfoods. W tym trendzie mieści się też wzrastająca popularność kuchni roślinnej – dodaje Łukasz Mielniczuk z Cook Up Studio.

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kultura
Odnowiony Pałac Rzeczypospolitej zaprezentuje zbiory Biblioteki Narodowej
Kultura
60. Biennale Sztuki w Wenecji: Złoty Lew dla Australii
Kultura
Biblioteka Narodowa zakończyła modernizację Pałacu Rzeczypospolitej
Kultura
Muzeum Narodowe w Krakowie otwiera jutro wystawę „Złote runo – sztuka Gruzji”
Kultura
Muzeum Historii Polski: Pokaz skarbów z Villa Regia - rezydencji Władysława IV