Bubbles udanie łączy jedzenie z winem. Na temat przewodni wybrano szampana. Imponujący wybór tego trunku zachwyca, zwłaszcza w połączeniu z umiarkowanymi cenami. Można zasiąść w ogródku z widokiem na plac Piłsudskiego lub wewnątrz, przy drewnianych stolikach, w otoczeniu półek i skrzynek wypełnionych szampanami. Wnętrze jest ciepłe i przyjazne, niekrępujące, z otwartą kuchnią.
Menu są dwa: drukowane i wypisane kredą na tablicy, z daniami dnia. Na stojaku na barze zawsze jest hiszpańska szynka, na której bazie właściciel osobiście przygotowuje znakomitą przystawkę. Cieniutko pokrojone plastry szynki rozkłada na warstwie rukoli, a na to ściera na tarce świeży, aromatyczny pomidor. Całość uzupełniana jest strużką oliwy o intensywnym aromacie, szczyptą soli w płatkach i świeżo zmielonym pieprzem. Z pomidora robiony jest także niezwykły tatar, zaskakująco podobny kolorem i konsystencją do tatara wołowego oraz nieustępujący mu aromatem ani smakiem. Choć przystawki są wciągające, trzeba zostawić miejsce na wyborną pierś kaczą lub konfitowane udo gęsi. I nie wolno zapominać o tutejszych deserach!
PSST!?Można tu spróbować trunków z małych domów szampańskich. Warto dać się poprowadzić właścicielowi – pokazuje ciekawe butelki i nie naciąga!
12,5/20
Międzynarodowa/Swobodna
pl. Piłsudskiego 9
00-078 Warszawa Warszawa
tel. +48 512 540 913
www.bubbles.com.pl
Czynne:
pon.–czw. 12.00–23.00
pt.–sob. 12.00–24.00
Średnie ceny: przystawka 20 zł, danie główne 35 zł, deser 16 zł
Płatność kartą:Visa, MC
Kafe Zielony Niedźwiedź
Szef kuchni Sebastian Olma
Sebastian Olma to zwycięzca polskiej edycji programu Top Chef, ma za sobą również pracę w świetnych londyńskich restauracjach, m.in. u Gordona Ramsaya i Toma Aikensa. Ale nie to jest najważniejsze. Najważniejsze, że ma olbrzymi talent i podejmuje życiowe decyzje, które wynoszą go na szczyt. Związanie się z Zielonym Niedźwiedziem było jedną z nich. Szef kuchni i właściciele wyznają te same wartości. Koncentrują się na produktach sezonowych najwyższej klasy i współpracują z najlepszymi polskimi dostawcami. Dzięki temu Niedźwiedź jest lepszy z roku na rok.
W sezonie obowiązkowo trzeba zamówić białe szparagi z jajkiem i sosem holenderskim. Szparagi są jędrne i ugotowane w punkt, a sos gęsty i puszysty, o konsystencji majonezu. Barszcz ukraiński na wieprzowinie złotnickiej jest bezkonkurencyjny: o głębokim, lecz delikatnym aromacie wędzonki i perfekcyjnie dosmaczony. Comber z jelenia podaje się tu z purée ziemniaczanym, młodą marchewką i botwinką. Elementy dania są świetnie zharmonizowane: sprężystość i soczystość mięsa koresponduje z lekką słodyczą marchewki i jedwabistym purée. Bogata winoteka (klasyka zachodniej Europy, Węgry) sprawia, że zapomina się o planach na resztę dnia.
Mówi się, że Zielony Niedźwiedź to restauracja biznesowa. Jeśli rzeczywiście tak jest, to goście muszą tu robić fantastyczne interesy.
PSST!?W restauracji działają minidelikatesy ze slowfoodowymi produktami z Polski oraz m.in. Portugalii, Włoch i Węgier.
14/20
Polska/Biznesowa
Smolna 4 (wjazd od Kruczkowskiego)
00-390 Warszawa
tel. +48 795 794 784
www.kafezn.pl
Czynne:
pon. 18.00–23.00
wt.–pt. 12.00–16.00, 18.00–23.00
sob. 12.00–23.00
niedz. 12.00–20.00
Średnie ceny: przystawka 24 zł, danie główne 44 zł, deser 20 zł
Płatność kartą: Visa, MC, AmEx
Olé!
Szef kuchni Krzysztof Bachleda-Wraj
W centrum miasta, tuż przy placu Trzech Krzyży możemy zawrzeć znajomość z przebojami kuchni hiszpańskiej i popróbować steków ze świetnej wołowiny. Wystrój lokalu jest różnorodny. W jednej jego części są stoły nakryte białymi obrusami i wygodne fotele, a w drugiej – z jasnego drewna, bez obrusów i ciemne krzesła.
Posiłek warto rozpocząć od hiszpańskich przekąsek. Wyjątkowy, lekko orzechowy smak cieniutko pokrojonej szynki Joselito pobudzi kubki smakowe. Następnym daniem może być, dostępna prawie w każdej hiszpańskiej restauracji, pulpo a la gallega – ośmiornica po galisyjsku. Są to delikatne, acz jędrne plastry macek ośmiornicy, ugotowane i podane na plasterkach gotowanych ziemniaków, posypane słodką papryką oraz skropione oliwą. Restauracja słynie z dobrej wołowiny różnych gatunków. Zanim gość złoży zamówienie, kelner prezentuje mu rozmaite rodzaje mięs, omawiając ich walory. Delikatna polędwica z sezonowanej hiszpańskiej (dokładnie galicyjskiej) wołowiny, bez wątpienia usatysfakcjonuje smakoszy. W ofercie także rzadka w Polsce wołowina z bydła rasy wagy?, o wysokiej klasie marmurkowatości: jest niezwykle delikatna, a jej obróbka termiczna może być bardzo krótka, co sprawia, że potrawy są niezwykle soczyste. Karta win nie jest długa, lecz dobrze skomponowana: trunki rewelacyjnie współgrają tak z daniami kuchni hiszpańskiej, jak i stekami.
PSST!?Jeśli nie macie czasu, wpadnijcie przynajmniej na tapas czy wyśmienite hiszpańskie sery i Joselito. Oraz kieliszek wina.
13,5/20
Steakhouse/Swobodna
Bracka 2 00-502 Warszawa
tel. +48 519 875 767
www.ole-restaurant.pl
Czynne: codziennie 12.00–23.00
kuchnia: codziennie do 22.00
Średnie ceny: przystawka 46 zł, danie główne 94 zł, deser 24 zł
Płatność kartą:Visa, MC, AmEx
Farina
Szefowa kuchni Chef Monika Turasiewicz
Monika Turasiewicz szefuje w Farinie od 2004 r. Gotuje tak, jak lubi: ceni tradycję, jednak nie boi się eksperymentów czy też pomysłów już uznanych, ale jeszcze słabo rozpowszechnionych.
Ryby i mąka to nie tylko dwa elementy logo Fariny, ale i podstawowe produkty używane w celu oczarowania gości. Z mąki wypieka się wspaniałe pieczywo: żytni chleb na zakwasie, maślane bułeczki podawane z pastą grzybową. Na miejscu przygotowuje się również ravioli i pierogi, a także prawie wszystkie rodzaje makaronów.
Wchodzących do restauracji gości wita nie tylko przemiła i doskonale poinformowana obsługa, lecz także… spora lada chłodnicza. Są w niej różnych gatunków świeże ryby i stwory morskie – można wybrać konkretny okaz i poprosić kucharza, by go przyrządził. Nie brak ich również w karcie. Krewetki w miodzie z chili to danie, w którym wszystko idealnie ze sobą współgra; delikatne mięso oraz aksamitny, złożony w smaku miodowy sos tworzą doskonałą kompozycję. Wybór deserów, które przygotowywane są w Farinie od podstaw z najlepszych składników, przyprawi łasuchów o szybsze bicie serca. Jednym z nich jest lekki, smakowity i perfekcyjnie przyrządzony mus z białej czekolady, podany na gładkim, aromatycznym, lekko kwaskowatym sosie z malin, któremu towarzyszą domowa bita śmietana i prażone migdały.
PSST! Bogaty wybór trunków z Francji i dawnych Austro-Węgier; ale znajdziemy tu również reprezentantów Nowego Świata.
13/20
Międzynarodowa/Elegancka
św. Marka 16 (róg św. Jana) 31-018 Kraków +48 12 422 16 80?
www.farina.com.pl
Czynne? codziennie 12.00 do ostatniego gościa?
kuchnia:? codziennie do 23.00
Średnie ceny?: przystawka 35 zł?, danie główne 70 zł?, deser 20 zł
Płatność kartą?: ?Visa, MC, AmEx