Powrót jesiotra w najlepszej odsłonie

Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra zakończyły się sukcesem zespołu reprezentującego Hotel Zamek Gniew. Rywalizacja ośmiu wyselekcjonowanych drużyn stała na bardzo wysokim poziomie, a organizatorzy zanotowali rekordową liczbę zgłoszeń. O samym konkursie oraz wyzwaniach, stojących przed branżą HoReCa rozmawiamy z Agatą Fludrą, organizatorem mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra z ramienia Hotelu Atut****.

Publikacja: 17.03.2017 12:47

Powrót jesiotra w najlepszej odsłonie

Za nami III Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Czym Państwa konkurs różni się od innych konkursów podobnego typu?

Dążymy do tego, aby jesiotr powrócił na polskie stoły w swojej najlepszej odsłonie, budujemy świadomość nt. kawioru oraz pozytywną atmosferę wokół regionu konińskiego, który słynie z największych łowisk tej królewskiej ryby w Polsce. Ponadto, jest to jedyne w skali całego kraju wydarzenie tego typu.

Czy organizując wydarzenie, bierzecie Państwo pod uwagę aktualne trendy czy upodobania gości?

Nasze mistrzostwa rozwijamy zgodnie z przyjętą dwa lata temu strategią, niezależnie od panujących trendów, które przemijają równie szybko, jak się pojawiają. Uważamy, że tylko jej konsekwentna i długofalowa realizacja przełoży się na wymierne korzyści dla Hotelu Atut.

O jakich korzyściach mowa?

Wyzwaniem, przed którym stoi cała branża hotelowa, są niskie średnie ceny za pokój. Organizacja mistrzostw pozwala eksponować hotel jako idealne miejsce na wypoczynek dla klientów z sektora premium czy na potrzeby eventów biznesowych. Podsumowując, jakość usług na najwyższym poziomie musi być warta swojej ceny.

W skład tegorocznego jury weszły takie osobistości, jak Robert Sowa, Adam Chrząstowski i Adam Dmyterko. Ponadto, przewodniczącą jury VIP została Ewa Wachowicz. Dlaczego zdecydowali się Państwo na współpracę właśnie z nimi?

Każda ze wspomnianych osób posiada unikalne kulinarne umiejętności, olbrzymią wiedzę oraz wieloletnie doświadczenie. Współpraca z tak wybitnymi kucharzami jest zatem naturalnym krokiem w zakresie promocji mistrzostw oraz budowania pozytywnej atmosfery wokół wydarzenia. Wszyscy posiadają charyzmę oraz osobowość, ale przede wszystkim stanowili gwarancję, że zwycięzcy konkursu zostali wyłonieni przez prawdziwych znawców, a nie w sposób przypadkowy. Ma to na celu podniesienie poziomu samej rywalizacji, która w tym roku stała na bardzo wysokim poziomie.

Na czym polega wyjątkowość Hotelu Atut?

Czterogwiazdkowy Hotel Atut to przede wszystkim największe centrum konferencyjne w Wielkopolsce. Sale konferencyjne mogą pomieścić nawet 600 osób. Hotel jest położony nad malowniczym Jeziorem Licheńskim w Licheniu Starym w bezpośrednim sąsiedztwie największej bazyliki w Polsce. Gościom jest zapewniony nieograniczony dostęp do nowo wybudowanego basenu i kompleksu saun, a także do sali fitness i siłowni. Do dyspozycji są także duża chata grillowa, namiot na kameralne imprezy i hala namiotowa.  

Jak może Pani podsumować tegoroczne mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra?

Osiem wyselekcjonowanych zespołów z całego kraju, popisy kulinarne na najwyższym poziomie, wyrównana rywalizacja, ale przede wszystkim wykwintne dania z królewską rybą w roli głównej. Bezkonkurencyjnym zespołem okazał się Hotel Zamek Gniew w składzie Paweł Brzeski i Adam Kowalewski. Jesiotr na gratinie z brukwi oraz mus z białej czekolady w ich wykonaniu najbardziej rozpieściły podniebienia jurorów. Tegoroczna edycja mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra była wyjątkowa z wielu powodów. Organizatorzy wyselekcjonowali osiem dwuosobowych zespołów spośród rekordowej liczby 29 zgłoszeń z całego kraju. W konkursie swoje umiejętności zaprezentowali wybitni reprezentanci hoteli oraz restauracji, którzy mieli półtorej godziny na przygotowanie dania z jesiotrem w roli głównej, a także pysznego deseru. Podczas Weekendu Kulinarnego nie zabrakło dodatkowych atrakcji dla przybyłych gości i uczestników. Warsztat winiarski i pokaz kuchni molekularnej zgromadziły liczne grono obserwatorów, a całość zwieńczyła wieczorna, uroczysta gala, podczas której ogłoszono nowego mistrza Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra.

Za nami III Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Czym Państwa konkurs różni się od innych konkursów podobnego typu?

Dążymy do tego, aby jesiotr powrócił na polskie stoły w swojej najlepszej odsłonie, budujemy świadomość nt. kawioru oraz pozytywną atmosferę wokół regionu konińskiego, który słynie z największych łowisk tej królewskiej ryby w Polsce. Ponadto, jest to jedyne w skali całego kraju wydarzenie tego typu.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kultura
Decyzje Bartłomieja Sienkiewicza: dymisja i eurowybory
Kultura
Odnowiony Pałac Rzeczypospolitej zaprezentuje zbiory Biblioteki Narodowej
Kultura
60. Biennale Sztuki w Wenecji: Złoty Lew dla Australii
Kultura
Biblioteka Narodowa zakończyła modernizację Pałacu Rzeczypospolitej
Kultura
Muzeum Narodowe w Krakowie otwiera jutro wystawę „Złote runo – sztuka Gruzji”