Poziom pestycydów w polskich jabłkach odmiany Paulared, które trafiły do Helsingborga, przekroczył dopuszczalną normę ośmiokrotnie. Owoce zbadała szwedzka Narodowa Agencja Żywności i wykazała, że w kilogramie jabłek znajdowało się 0,08 miligrama chloropiryfosu. Dozwolony limit w całej Unii Europejskiej wynosi 0,01 miligrama.

Szwedzka Narodowa Komisja Żywności poinformowała o sprawie Komisję Europejską. W ostatnim czasie normy dotyczące dopuszczalnej ilości pestycydów w owocach zostały drastycznie obniżone. Wcześniej limit wynosił 0,5 miligrama na kilogram.

Zdaniem naukowców, obniżenie normy było uzasadnione, ponieważ nadmiar chloropiryfosu może wywołać poważne uszkodzenia mózgu.

Szwedzi uspokajają jednak, że szkodliwą zawartość pestycydów wykryto tylko w jednej partii jabłek. Dostawy od tego producenta będą wciąż uważnie kontrolowane. Polskie jabłka nadal będą importowane do Szwecji.