12 zł za zestaw obiadowy, składający się z zupy pomidorowej albo krupniku oraz kotleta mielonego z dodatkami – to nie menu baru mlecznego, a poniedziałkowa propozycja najpopularniejszego sejmowego bufetu niedaleko sali obrad. W równie atrakcyjnych cenach oferuje śniadania i garmażerkę. Przykładowo twarożek kosztuje 3 zł, a sałatka z majonezem – 5 zł.
W eleganckiej restauracji w hotelu sejmowym jest nieco drożej z uwagi na obsługę kelnerską. Ale tamtejsze ceny też trzeba uznać za kuszące. Zestaw obiadowy kosztuje 15 zł, w skład którego w poniedziałek wchodziła zupa szczawiowa i rumsztyk z cebulką. Prawdziwym hitem są śniadania w formie bufetu. Za 10 zł można najeść się do woli.
– Posłowie bardzo chwalą jakość posiłków, a szczególnie ich cenę – nie ukrywa prof. Włodzimierz Bernacki z PiS, szef Komisji Regulaminowej, Spraw Poselskich i Immunitetowych. Powód? Jeszcze niedawno bufetowe śniadanie kosztowało 30 zł, a ceny obiadów również były dwu-, a nawet trzykrotnie wyższe. Nowy cennik jest skutkiem przejęcia z początkiem lutego gastronomii przy Wiejskiej przez Kancelarię Sejmu.
Od upadku PRL w Sejmie operowali zewnętrzni ajenci. W ostatnich latach zmieniali się jednak jak w kalejdoskopie i narzekali, że na żywieniu w zamkniętym kompleksie nie da się zarobić. Czarę goryczy przelała afera z ostatnim restauratorem, który pokłócił się ze wspólnikiem i nielegalnie podawał alkohol. Wtedy kancelaria zdecydowała, że sama zatrudni kucharzy.
Dlaczego zrobiło się tak tanio? – Oprócz wysokiej jakości posiłków i ich różnorodności ważna jest także cena, która powinna być jak najbardziej atrakcyjna i przystępna. Jednocześnie warto podkreślić, że w tej kwestii aspekty komercyjne nie są pierwszorzędne – podkreśla dyrektor Centrum Informacyjnego Sejmu Andrzej Grzegrzółka.