Zmiany w rolnictwie wymuszane są przez bezpieczeństwo żywności na świecie i zrównoważony rozwój oparty na wzroście produkcji żywności rolnej oraz redukcji tzw. długu ekologicznego (wykorzystanie zasobów ziemi przekraczające zdolność planety do ich odtworzenia – red.). Obecne trendy światowe to rolnictwo zrównoważone oraz – bardziej restrykcyjne – ekologiczne.
Zużycie produktów ekologicznych w ostatniej dekadzie wzrosło dwukrotnie, a popyt nadal przewyższa podaż. W 2014 r. rynek produktów ekologicznych UE urósł o 7,4 proc., a więc bardzo szybko, a sprzedaż detaliczna sięgnęła 24 mld euro.
Rolnictwo ekologiczne może liczyć również na szybko rosnący popyt w USA i szybko rosnącą infrastrukturę wsparcia. Dzięki temu jest wiodącą technologią w działaniach wielu organizacji publicznych i prywatnych.
Na świecie obserwuje się dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego i powierzchni upraw. Dane pokazują, że jeszcze w 1999 r. obszar przezeń wykorzystywany sięgał 11 mln ha i do 2015 r. wzrósł niemal pięciokrotnie. Obecnie na świecie uprawia się w sposób ekologiczny ok. 1 proc. gruntów rolnych, najwięcej w Oceanii – 22,8 mln ha (5,4 proc. powierzchni użytków rolnych i 45 proc. światowych powierzchni upraw ekologicznych) oraz w Europie – 12,7 mln ha (odpowiednio 2,5 proc. i 25 proc.). Kolejne miejsca zajmują Ameryka Łacińska (6,7 mln ha), Azja (4 mln ha), Ameryka Północna (3 mln ha) i Afryka (1,7 mln ha).
Lider z antypodów
W UE 6,2 proc gruntów rolnych ma charakter ekologiczny. Kraje, które przeznaczyły największą część swojej powierzchni pod taką uprawę to... Liechtenstein (30,2 proc.) i Austria (21,3 proc.). Na świecie największą powierzchnię upraw ekologicznych ma Australia (22,7 mln ha) przed Argentyną (3,1 mln ha), USA (2 mln ha), Hiszpanią, Chinami, Włochami, Francją, Urugwajem, Indiami i Niemcami. Na kraje te przypada aż trzy czwarte takich obszarów rolnych na świecie. W 2015 r. w Australii powierzchnia upraw ekologicznych zwiększyła się o 4,4 mln ha, ale aż 97 proc. użytków rolnych to ekstensywne tereny do wypasu.