Przyprawy zamiast soli

Rozmowa z Aleksandrą Czarnewicz-Kamińską, dietetykiem

Aktualizacja: 08.03.2016 18:48 Publikacja: 07.03.2016 18:52

Przyprawy zamiast soli

Foto: materiały prasowe

Rzeczpospolita: Polacy solą coraz mniej, ale ciągle za dużo. Dlaczego tak nas korci, by jeszcze mocniej dosalać potrawy, które przecież i tak często zawierają już sól?

Aleksandra Czarnewicz-Kamińska:

Z natury już jest tak, że słone, tak jak i słodkie, bardziej nam smakuje. Poza tym mamy pewne preferencje kulinarne, które kształtowane są przez pokolenia.

Jak sól wpływa na nasze zdrowie?

Sól chemicznie to chlorek sodu. Gdy sodu zbyt wiele gromadzi się we krwi, zatrzymuje wodę w organizmie, a efektem jest podniesienie ciśnienia tętniczego. To zwiększa ryzyko wystąpienia m.in. zawału serca i udaru mózgu. Jednak, aby zachować równowagę fizjologiczną, sól powinna być obecna w naszej diecie. Z tym że dzienna dawka dla przeciętnego człowieka wynosi maksymalnie 5–6 gramów. To jedna płaska łyżeczka, tyle że we wszystkich posiłkach łącznie! Osoby aktywne fizycznie mogą solić trochę więcej, bo sód jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem.

Lubimy mocno doprawiać potrawy. Przyprawy generalnie są zdrowe czy szkodliwe?

Przyprawy zawierają mnóstwo składników odżywczych, które trudno spotkać gdzie indziej, jak przeciwutleniacze, substancje pobudzające wydzielanie żołądkowe i wiele innych. Dzięki przyprawom możemy obniżyć ilość sodu w posiłkach, a przy tym usprawnić sobie trawienie. Bo taki kminek czy koper zawierają substancje wiatropędne, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit, a majeranek i mięta ułatwiają trawienie dań tłustych.

Przyprawy mogą nam pomóc w odchudzaniu?

Przemianę materii może nam nakręcić np. kapsaicyna odpowiedzialna za ostry smak papryki chilli. Ale też związki zawarte w pieprzu, imbirze czy cynamonie podniosą temperaturę ciała, przyśpieszając w ten sposób nasz metabolizm. Tyle że nawet najlepsze przyprawy nie spowodują, że sami zaczniemy chudnąć. Potrzebna jest do tego zdrowa, zbilansowana dieta, uwzględniająca indywidualne potrzeby naszego organizmu. >A15

—rozmawiał Michał Płociński

Rzeczpospolita: Polacy solą coraz mniej, ale ciągle za dużo. Dlaczego tak nas korci, by jeszcze mocniej dosalać potrawy, które przecież i tak często zawierają już sól?

Aleksandra Czarnewicz-Kamińska:

Pozostało jeszcze 90% artykułu
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie
Nauka
Połączenie tych dwóch leków wydłużyło życie myszy o około 30 proc. Czy pomoże ludziom?
Nauka
Naukowcy ostrzegają przed tym, co dzieje się w oceanach. „Prawdziwy powód do niepokoju”
Nauka
Rak i ryba. Czy mogą nam pomóc usunąć mikroplastik ze środowiska?