Reklama

Żelazo, wino i ryby

"Żywym woda, martwym wino" - tak brzmi staropolskie przysłowie. Chodzi oczywiście o wino do ryb, ale nie każde wino do nich się nadaje, czerwone na pewno nie.

Aktualizacja: 04.01.2018 11:53 Publikacja: 04.01.2018 11:38

Żelazo, wino i ryby

Foto: Adobe Stock

Gastronomowie i smakosze rozpoczęli już w XVIII wieku nie kończącą się dyskusję na temat zgodności dań i trunków, co do czego pasuje: wódka do śledzia, piwo do golonki, szampan do ostryg, itd. W toku tej dyskusji, intuicyjnie i zwyczajowo, oddalono czerwone wina od owoców morza i ryb. Czy słusznie, czy są ku temu racjonalne podstawy?

Zagadnieniem zajęli się badacze zatrudnieni przez japoński koncern Mercian produkujący wina i spirytualia. O wynikach prac poinformował artykuł zamieszczony przez fachowe  pismo "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Nauka
Jedyny w Polsce reaktor jądrowy MARIA wznowi prace
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama