Reklama

Miłosierdzie plus interes: Jak nie marnować żywności?

Przed każdymi świętami czy dłuższym weekendem supermarkety przeżywają istne oblężenie. Polacy kupują wówczas takie ilości produktów, jakby za moment miała wybuchnąć wojna. Duża część zakupów wyląduje potem na śmietniku. Ze statystyk wynika, że przeciętny mieszkaniec Polski wyrzuca rocznie ponad 200 kilogramów jedzenia!

Publikacja: 04.01.2018 18:46

Miłosierdzie plus interes: Jak nie marnować żywności?

Foto: stock.adobe.com

Nie zawsze musi jednak ono pójść na zmarnowanie. Przed kilkoma laty grupa społeczników wpadła na pomysł, że jedzeniem, które zostało po świętach, można się podzielić z bezdomnymi. Wystarczy zadzwonić, wysłać e-mail lub wypełnić formularz w internecie, a wolontariusze odbiorą potrawy i natychmiast przekażą do lokalnej jadłodajni dla ubogich. Proste. Jedzenie się nie marnuje, a głodni mogą się nasycić. Ten sposób na spożytkowanie nadwyżek sprawdza się idealnie. Każdy jest zadowolony.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Komentarze
Bogusław Chrabota: Błazeństwa Andrzeja Dudy czy TVP Info?
Komentarze
Artur Bartkiewicz: Starcie PiS i Konfederacji to polityczny teatr. Każdy gra swoją rolę
Komentarze
Hołownia liderem rankingu nieufności. W polityce jest coś gorszego niż śmieszność
Komentarze
Egzaminacyjna fuszerka za 105 mln zł decyduje o przyszłości młodych ludzi
Komentarze
Jerzy Surdykowski: Dziwny jest ten świat. Wszystko blednie wobec tego, co się dzieje w Gazie
Reklama
Reklama