Jedenaste – nie marnuj

Kupujemy za dużo, a zakupiony nadmiar wyrzucamy zbyt beztrosko. Zmiana tych złych nawyków to kwestia „być albo nie być” dla naszej planety.

Publikacja: 06.11.2017 06:30

Jedenaste – nie marnuj

Foto: materiały prasowe/Planete+

1/3 żywności produkowanej w Wielkiej Brytanii nigdy nie zostaje spożyta, choć jej kupowanie nie jest małym wydatkiem w budżecie obywateli tego państwa. Rocznie każda brytyjska rodzina wyrzuca do kosza żywność o wartości około 700 funtów.

Wielopaki i promocje sprawiają, że przesadzamy z zakupami – co tydzień wyrzucamy tyle, ile zjadamy przez cały dzień.

– Ludzie są przerażeni, gdy ktoś wyrzuca ich żywność, którą właśnie zakupili – zauważa Hugh Fearnley-Whittingstall, kucharz i prezenter telewizyjny, który przeprowadził w supermarkecie eksperyment prosząc klientów opuszczających sklep o wyrzucanie do śmieci kilku procent zakupionej żywności. – Potem, w domu, już nie mają takich skrupułów.

Nawiązał kontakt z 50. rolnikami zaopatrującymi największe brytyjskie supermarkety – większość nie chciała rozmawiać przed kamerą – by nie konfliktować się z supermarketami.

Prawie wszystkie warzywa i owoce trafiające do sklepów muszą mieć ściśle określone wymiary – reszta w najlepszym razie idzie na paszę, choć nie są wcale gorszej jakości niż te akceptowane. To także potężne marnotrawstwo, tym bardziej, że wielu Brytyjczyków nie żyje w dobrobycie. Hugh Fearnley-Whittingstall wypowiada walkę, która ma na celu zmianę sposobu myślenia o odpadach, a w konsekwencji zmniejszenie ich generowania.

W niewielkim miasteczku pod Manchesterem Hugh Fearnley-Whittingstall podejmuje próbę zmiany myślenia o wyrzucaniu jedzenia mieszkańców jednej z przeciętnych dzielnic - najwięcej żywności marnuje się w prywatnych domach. Można to ograniczyć, gdy uświadomi się, jak można je w atrakcyjny sposób przetworzyć – wiele takich sposobów pokazuje brytyjski kucharz.

W gastronomii do kubłów na śmieci trafiają rocznie ponad dwa miliardy posiłków! Ale jest i część z miliona niesprzedanych kurczaków (z jednej tylko sieci w Wielkiej Brytanii), która trafia do organizacji dobroczynnych.  

Do śmieci trafia także mnóstwo ubrań świetnej jakości, które odpowiednio posegregowane powinny trafiać do recyclingu. Edukacja pomaga oświecić nieświadomych i zainspirować do zmiany trybu postępowania, a w rezultacie i stylu życia.

Pożyteczne.

Premiera pierwszego odcinka trzyczęściowego brytyjskiego cyklu dokumentalnego „Jedenaste: nie marnuj!” w poniedziałek 6 listopada o 22 w Kuchnia+.

1/3 żywności produkowanej w Wielkiej Brytanii nigdy nie zostaje spożyta, choć jej kupowanie nie jest małym wydatkiem w budżecie obywateli tego państwa. Rocznie każda brytyjska rodzina wyrzuca do kosza żywność o wartości około 700 funtów.

Wielopaki i promocje sprawiają, że przesadzamy z zakupami – co tydzień wyrzucamy tyle, ile zjadamy przez cały dzień.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Film
Drag queen i nie tylko. Dokument o Andrzeju Sewerynie
Film
Laureaci Oscarów, Andrzej Seweryn, reżyserka castingów do filmów Ridleya Scotta – znamy pełne składy jury konkursów Mastercard OFF CAMERA 2024!
Film
Patrick Wilson odbierze nagrodę „Pod Prąd” i osobiście powita gości Mastercard OFF CAMERA
Film
Nominacje do Nagrody Female Voice 2024 Mastercard OFF CAMERA dla kobiet świata filmu!
Film
Script Fiesta 2024: Damian Kocur z nagrodą za najlepszy scenariusz