Kanapki zagrażają naszej planecie

Sandwicze są równie niebezpieczne dla środowiska naturalnego jak samochody.

Publikacja: 30.01.2018 14:05

Kanapki zagrażają naszej planecie

Foto: Stock Adobe

Wśród kanapek wyróżnia się sandwicze - wynalazek hrabiego Sandwich, między dwiema warstwami pieczywa znajdują się dodatki. Właśnie one stanowią szczególne zagrożenie.

Roczne spożycie sandwiczów w Wielkiej Brytanii generuje przeciętnie 9,5 mln ton dwutlenku węgla, tyle ile użytkowanie 8,6 mln samochodów. Z taką tezą wystąpili badacze z Uniwersytetu w Manchesterze, zespołem kierowała prof. Adisa Azapagic.  

Według danych BSA (British Sandwich Association), rocznie w tym kraju spożywa się 11,5 miliarda sandwiczy. Połowa z nich przygotowywana jest w domach, reszta jest kupowana. Naukowcy zbadali "ślad węgla" w 40 typach kanapek. Stwierdzili, że najgorsze, z punktu widzenia środowiska naturalnego, są te z wieprzowiną (bekon, szynka, kiełbasa), serem i krewetkami.

Najbardziej "węglożerne" są kanapki zjadane  na pierwsze śniadanie, z jajkiem, bekonem lub kiełbasą, ale nie przyrządzane w domu, lecz kupowane. Naukowcy obliczyli, że produkcja jednego sandwicza tego typu generuje 1,441 grama dwutlenku węgla, co odpowiada emisji CO2 przez samochód przejeżdżający 12 mil (około 19 km).  Stosunkowo najmniej szkodzą naszej planecie kanapki z szynką i serem przygotowywane w domu.

Produkcja, przetwarzanie, przechowywanie w chłodniach kanapek, następnie ich pakowanie i transportowanie - wszystko to niekorzystnie wpływa na środowisko.  Naukowcy z Manchesteru sądzą, że "ślad węglowy" w kanapkach można by zmniejszyć o połowę modyfikując recepturę, opakowanie, recykling odpadów, a także przedłużając termin przydatności do spożycia.

Z kolei specjaliści z British Sandwich Association  uważają, że modyfikacja tego ostatniego czynnika byłaby w stanie zredukować masę  odpadów w wielkiej Brytanii co najmniej o 2 000 ton rocznie.

Wśród kanapek wyróżnia się sandwicze - wynalazek hrabiego Sandwich, między dwiema warstwami pieczywa znajdują się dodatki. Właśnie one stanowią szczególne zagrożenie.

Roczne spożycie sandwiczów w Wielkiej Brytanii generuje przeciętnie 9,5 mln ton dwutlenku węgla, tyle ile użytkowanie 8,6 mln samochodów. Z taką tezą wystąpili badacze z Uniwersytetu w Manchesterze, zespołem kierowała prof. Adisa Azapagic.  

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”