Z badania profesor Lindy Pagani i doktorantki Marie-Josée Harbec z Université de Montréal w Kanadzie wynika, że dzieci, które rutynowo spożywają posiłki razem z rodziną, zyskują długotrwałe korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego.
"Postanowiliśmy przyjrzeć się długoterminowemu wpływowi dzielenia się posiłkami jako wczesnego doświadczenia w środowisku rodzinnym w grupie dzieci urodzonych w tym samym roku" - powiedział Pagani. Badaczki regularnie śledziły rozwój dzieci, aby odkryć jak związek między posiłkami rodzinnymi w wieku 6 lat przekładał się na dobrostan dziecka w wieku lat 10.
Badanie wykazało, że kiedy w wieku 6 lat jakość środowiska posiłków rodzinnych była lepsza, to w wieku 10 lat dzieci wykazywały wyższy poziom ogólnej sprawności, miały większe umiejętności społeczne, były mniej agresywne i nie wykazywały skłonności przestępczych.
"Ponieważ miałyśmy wiele informacji na temat dzieci w wieku poniżej 6 lat - takich jak temperament i zdolności poznawcze, wykształcenie i cechy psychologiczne ich matki, a także uprzednia, konfiguracja i funkcjonowanie rodziny – byłyśmy w stanie wyeliminować wszelkie istniejące wcześniej uwarunkowania dzieci i rodzin, które mogłyby zaburzyć nasze wyniki" - powiedział Harbec.
„Obecność rodziców w czasie posiłków może zapewnić małym dzieciom bezpośrednie kontakty towarzyskie, dyskusje na temat spraw społecznych i codziennych problemów oraz właściwe uczenie się prospołecznych interakcji w znanym i bezpiecznym emocjonalnie otoczeniu. Doświadczenie pozytywnych form komunikacji może pomóc dziecku w lepszym komunikowaniu się z osobami spoza rodziny. Nasze wyniki badań sugerują, że posiłki rodzinne są nie tylko wyznacznikiem jakości środowiska domowego, ale są również łatwym dla rodziców sposobem poprawy samopoczucia dzieci" – dodała Pagani.