Afganistan: Brytyjczycy ewakuowali osobę ze swojej "czarnej listy"

Wśród ewakuowanych przez Wielką Brytanię z Afganistanu była osoba znajdująca się na "czarnej liście" (no-fly watchlist), na której znajdują się osoby, których Brytyjczycy, ze względów bezpieczeństwa, nie chcą wpuszczać do kraju.

Aktualizacja: 24.08.2021 11:24 Publikacja: 24.08.2021 11:11

Afganistan: Brytyjczycy ewakuowali osobę ze swojej "czarnej listy"

Foto: PAP/EPA

Osobę (jej płeć ani personalia nie zostały ujawnione) zidentyfikowano jako znajdującą się na "czarnej liście" już po jej przylocie z Kabulu do Birmingham.

Ostatecznie, brytyjskie władze uznały, że osoba ta nie powinna być obiektem zainteresowania służb.

Na "czarnej liście" osób, które nie powinny być wpuszczane na teren Wielkiej Brytanii, umieszcza się osoby w związku z ich kryminalną przeszłością lub ze względu na podejrzenie związków z terrorystami - zauważa BBC.

Brytyjski rząd skrytykował sekretarz ds. wewnętrznych w Gabinecie Cieni Partii Pracy, Nick Thomsa-Symonds, który ocenił, że "zorganizowana strategia wyjścia (z Afganistanu) zapewniłaby przeprowadzanie niezbędnych kontroli na miejscu, więc tego typu wpadki by się nie zdarzały".

Od 13 sierpnia Wielka Brytania ewakuowała z Afganistanu ponad 7 tysięcy osób. Są to zarówno Brytyjczycy, jak i współpracujący z nimi Afgańczycy.

Osobę (jej płeć ani personalia nie zostały ujawnione) zidentyfikowano jako znajdującą się na "czarnej liście" już po jej przylocie z Kabulu do Birmingham.

Ostatecznie, brytyjskie władze uznały, że osoba ta nie powinna być obiektem zainteresowania służb.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej