"Modlimy się o najlepsze". Huragan Dorian słabnie, zbliża się do USA

Po zdewastowaniu Bahamów huragan Dorian osłabł do kategorii drugiej i przesuwa się z prędkością ok. 10 km na godzinę na północny zachód w stronę wschodnich wybrzeży USA.

Publikacja: 04.09.2019 10:30

Mężczyźni obserwujący wywołany przez huragan Dorian sztorm z plaży w Ormond na Florydzie

Mężczyźni obserwujący wywołany przez huragan Dorian sztorm z plaży w Ormond na Florydzie

Foto: AFP

Według najnowszych danych, huragan Doraian osłabł. Wiatr wieje ze średnią prędkością 177 km na godzinę. Oznacza to, że określany jako drugi pod względem siły w notowanej historii Atlantyku huragan w pięciostopniowej skali Saffira-Simpsona obecnie należy do kategorii drugiej.

Na Bahamach żywioł spowodował śmierć co najmniej siedmiu osób. Zniszczonych lub uszkodzonych zostało ok. 13 tys. domów, a 60 tys. osób potrzebuje pomocy żywnościowej.

Według najnowszych prognoz, Dorian może ominąć terytorium USA i pozostać nad oceanem. W Stanach Zjednoczonych trwają przygotowania na nadejście wiatru. Władze ostrzegają przed możliwością wystąpienia tornad oraz wysokich fal. U wybrzeży Florydy sytuacja pogorszyła się, gdy Dorian zbliżył się na odległość 160 kilometrów. Według AccuWeather, wiatr o sile tropikalnej zanotowano od Jacksonville to okolic Miami. Stan wyjątkowy obowiązuje w przybrzeżnych rejonach stanów Floryda, Georgia, Karolina Południowa, Karolina Północna i Virginia.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej