Australijscy rolnicy wyrywają miliony winorośli. Co jest powodem?

W Australii niszczone są miliony winorośli, a dziesiątki milionów kolejnych trzeba wyrwać, aby powstrzymać nadprodukcję. Obniżyła ona ceny winogron i zagraża źródłom utrzymania plantatorów i winiarzy.

Publikacja: 10.03.2024 20:25

Względy zdrowotne skłaniają konsumentów na całym świecie do picia mniejszej ilości wina

Względy zdrowotne skłaniają konsumentów na całym świecie do picia mniejszej ilości wina

Foto: stock.adobe.com

Spadek spożycia wina na całym świecie szczególnie mocno uderzył w Australię, ponieważ popyt najszybciej spada na tańsze wina czerwone, które są jej sztandarowym produktem.

Najbardziej ucierpiało wino czerwone. W regionach takich jak Griffith ceny winogron przeznaczonych do produkcji spadły z 659 dolarów australijskich w 2020 roku do 304 dolarów australijskich w zeszłym roku za tonę. To najniższy poziom od dziesięcioleci – wynika z danych organizacji branżowej Wine Australia.

Australijskie wino jeszcze potanieje

Rząd prognozuje ponowną obniżkę cen w tym roku. Stwierdził, że zdaje sobie sprawę z wyzwań stojących przed plantatorami i zobowiązuje się do wspierania sektora, choć wielu plantatorów twierdzi, że może on zrobić więcej.

– Aby zrównoważyć rynek i podnieść ceny, należy wyrwać nawet jedną czwartą winorośli na obszarach takich jak Griffith – mówi Jeremy Cass, szef grupy rolników Riverina Winegrape Growers.

Spowodowałoby to zniszczenie ponad 20 milionów winorośli na 12 000 hektarach, co stanowi około 8% całkowitego obszaru Australii obsadzonego winoroślą.

Aby zrównoważyć rynek i podnieść ceny, należy wyrwać nawet jedną czwartą winorośli na obszarach takich jak Griffith

Jeremy Cass

Konsumenci wolą zdrowie niż alkohol

Względy zdrowotne skłaniają konsumentów na całym świecie do picia mniejszej ilości alkoholu, a jeśli piją wino, wybierają jego droższe rodzaje.

Innymi producentami wina, którzy również borykają się z nadpodażą, są: Chile, Francja i Stany Zjednoczone. Tysiące hektarów winorośli wyrywa się w najlepszych obszarach, takich jak Bordeaux.

Czytaj więcej

Za dużo wina we Francji. Ruszyły siekiery w Bordeaux

Gdy Chiny zablokowały import podczas sporu politycznego w 2020 r., Australia straciła swój największy pod względem wartości rynek eksportu wina. W przeciwieństwie do Europy nie oferuje rolnikom żadnej pomocy finansowej. Chociaż oczekuje się, że Chiny ponownie zezwolą na import w tym miesiącu, nie rozwiąże to problemu nadmiaru wina, ponieważ popyt w Państwie Środka spada znacznie szybciej niż gdzie indziej.

Niektóre obszary radzą sobie lepiej, jak na przykład Tasmania i dolina Yarra w Wiktorii. Produkuje się tam więcej win białych oraz lżejszych i droższych win czerwonych, które cieszą się coraz większą popularnością.

Spadek spożycia wina na całym świecie szczególnie mocno uderzył w Australię, ponieważ popyt najszybciej spada na tańsze wina czerwone, które są jej sztandarowym produktem.

Najbardziej ucierpiało wino czerwone. W regionach takich jak Griffith ceny winogron przeznaczonych do produkcji spadły z 659 dolarów australijskich w 2020 roku do 304 dolarów australijskich w zeszłym roku za tonę. To najniższy poziom od dziesięcioleci – wynika z danych organizacji branżowej Wine Australia.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Społeczeństwo
Alarmujący raport WHO: Połowa 13-latków w Anglii piła alkohol
Społeczeństwo
Rosyjska wojna z książkami. „Propagowanie nietradycyjnych preferencji seksualnych”
Społeczeństwo
Wielka Brytania zwróci cztery włócznie potomkom rdzennych mieszkańców Australii
Społeczeństwo
Pomarańczowe niebo nad Grecją. "Pył może być niebezpieczny"
Społeczeństwo
Sąd pozwolił na eutanazję, choć prawo jej zakazuje. Pierwszy taki przypadek