Kwestię kalkulacji kosztu wytworzenia produktów reguluje art. 28 ust 3 ustawy o rachunkowości. Zgodnie z nim, koszt wytworzenia produktu obejmuje koszty pozostające w bezpośrednim związku z danym produktem oraz uzasadnioną część kosztów pośrednio związanych z wytworzeniem tego produktu. (...) Do uzasadnionej, odpowiedniej do okresu wytwarzania produktu, części kosztów pośrednich zalicza się zmienne pośrednie koszty produkcji oraz tę część stałych, pośrednich kosztów produkcji, które odpowiadają poziomowi tych kosztów przy normalnym wykorzystaniu zdolności produkcyjnych. Tematyka ta została także uregulowana w ramach Krajowego Standardu Rachunkowości nr 13 (dalej: KSR 13). Aby możliwe było prawidłowe rozliczenie kosztów w pierwszej kolejności należy zdefiniować jaki jest poziom zdolności produkcyjnych, do których się odnosimy, następnie podzielić ogół kosztów na koszty stałe i zmiennie i finalnie dokonać kalkulacji, zazwyczaj opartej o wskaźnik narzutu kosztów stałych na jednostkę produkcji.