Najnowszy odczyt indeksu FAO. Żywność tanieje dzięki spadkom cen cukru czy zbóż

Czerwiec przyniósł kolejne przeceny na światowych rynkach żywności. Jej średnie ceny są już znacząco poniżej rekordów zanotowanych po wybuchu wojny w Ukrainie. Po miesiącach wzrostów spadły wreszcie ceny cukru

Publikacja: 07.07.2023 18:09

Najnowszy odczyt indeksu FAO. Żywność tanieje dzięki spadkom cen cukru czy zbóż

Foto: Adobe Stock

Sytuację na światowych rynkach żywności śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W marcu zeszłego roku, wkrótce po wybuchu wojny w Ukrainie, wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął 159,7 pkt. Wykonał gigantyczny skok aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z lutym. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie w historii notowań, czyli od 1990 r. Od tego czasu jednak ceny żywności systematycznie spadają.

W piątek FAO podała, że w czerwcu wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności wynosił średnio 122,3 pkt, co oznacza spadek o 1,7 pkt (1,4 proc.) w stosunku do maja. Tym samym utrzymał się w trendzie spadkowym i był aż o 37,4 pkt (23,4 proc.) poniżej szczytu osiągniętego w marcu 2022 r. Na czerwcowy spadek złożyły się zniżki cen cukru, olejów roślinnych, zbóż i produktów mlecznych. Ceny mięsa w porównaniu z majem praktycznie się nie zmieniły. A jak to wyglądało w szczegółach?

Czytaj więcej

Prezes NBP Adam Glapiński: Możliwa obniżka stóp tuż po wakacjach

Kukurydza tanieje piąty miesiąc z rządu

Subindeks cen zbóż spadł w czerwcu o 2,7 pkt (2,1 proc.) w stosunku do maja. Co ważne jednak był o 39,7 pkt (23,9 proc.) poniżej wartości sprzed roku. Od szczytu z lutego 2022 r. oddalił się zaś o 43,5 pkt. W zeszłym miesiącu na giełdach światowych spadały ceny wszystkich najważniejszych zbóż. 

Piąta z rzędu miesięczna zniżka cen kukurydzy spowodowana była głównie zwiększonymi sezonowymi dostawami z trwających zbiorów w Argentynie i Brazylii. Spadkom cen pomogły też opady deszczu w Stanach Zjednoczonych, które poprawiły warunki upraw tego zboża. Do dalszych spadków cen pszenicy przyczynił się początek żniw na półkuli północnej i znaczące dostawy z Rosji, która dodatkowo obniżyła podatek eksportowy na to zboże. Taniały też jęczmień, sorgo i ryż.

Nadal mocno spadał subindeks cen olejów roślinnych. W czerwcu spadł o kolejne 2,9 pkt (2,4 proc.) w porównaniu z majem. W ten sposób znalazł się na najniższym poziomie od listopada 2020 r. W zeszłym miesiącu taniał olej palmowy, za sprawą oczekiwanych lepszych wyników produkcji oraz niższego popytu. Za sprawą wysokich dostaw na rynki światowe w dół poszły też ceny oleju słonecznikowego. Nieznacznie wzrosły ceny oleju rzepakowego, to skutek niekorzystnych warunków pogodowych w niektórych częściach Kanady i Europy.

Czytaj więcej

Nowa usługa McDonald's. Sieć zapewni catering na wesela

Ceny sera ciągną w dół notowania produktów mlecznych

O 1 pkt (0,8 proc.) w porównaniu z majem obniżył się w czerwcu subindeks cen produktów mlecznych. Znalazł się w ten sposób o 33,4 pkt (22,2 proc.) poniżej wartości sprzed roku. W zeszłym miesiącu ceny produktów mlecznych pociągnęły znów niższe ceny sera. Te spadały przede wszystkim za sprawą wyższej produkcji mleka, a w konsekwencji także serów, w Europie Zachodniej. Taniało mleko pełne w proszku, za to w górę poszły ceny masła, napędzane popytem z Bliskiego Wschodu.

Subindeks cen mięsa praktycznie nie zmienił się w porównaniu z majem. W porównaniu z czerwcem zeszłego roku był jednak niżej o 8,1 pkt (6,4 proc.). Za sprawą wysokiego popytu z Azji nadal drożało mięso drobiowe, a rynek nadal osłabiała ptasia grypa. W związku z niższymi dostawami, zwłaszcza w Unii Europejskiej drożało też mięso wieprzowe. Za sprawą większych dostaw spadały natomiast ceny mięsa wołowego i baraniego.

Po kilku miesiącach silnych wzrostów w czerwcu o 5,1 pkt (3,2 proc.) w porównaniu z majem spadł wreszcie subindeks cen cukru. Mimo to jego ceny pozostawały aż o 29,7 proc. powyżej poziomów sprzed roku. Czerwcowy spadek cen cukru na rynkach światowych spowodowany był głównie dobrymi trwającymi zbiorami trzciny cukrowej w Brazylii w sezonie 2023/24 oraz słabym globalnym popytem importowym, zwłaszcza z Chin, drugiego co do wielkości importera cukru na świecie. Spadki byłyby głębsze gdyby nie obawy o potencjalny zły wpływ zjawiska El Niño na zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2023/24, a także umacnianie się brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego.

Sytuację na światowych rynkach żywności śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W marcu zeszłego roku, wkrótce po wybuchu wojny w Ukrainie, wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął 159,7 pkt. Wykonał gigantyczny skok aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z lutym. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie w historii notowań, czyli od 1990 r. Od tego czasu jednak ceny żywności systematycznie spadają.

Pozostało 90% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym
Przemysł spożywczy
Kolejne wybiegi Palikota? Ma „nowego” inwestora