Kielecki? Winiary? Czy po prostu „najtańszy”? Rekordowe ceny majonezu

W ujęciu rocznym ceny średnio poszły w górę aż o 37 proc. W wielu domach może to oznaczać rezygnację z ulubionego majonezu na rzecz tańszego.

Publikacja: 05.04.2023 14:13

Kielecki? Winiary? Czy po prostu „najtańszy”? Rekordowe ceny majonezu

Foto: Adobe Stock

Majonez przez cały rok jest stałym punktem sklepowych półek, niemniej w sezonie wielkanocnym staje się wręcz niezbędnikiem, jeśli chodzi o promocje. W tym roku z uwagi na ogromny wzrost cen tej kategorii według wstępnych danych z indeksu cen UCE Research i uczelni WSB Merito (dawniej Wyższych Szkół Bankowych) można się spodziewać dalszych zmian.

Choćby przesunięć z marek najpopularniejszych na rzecz tańszych, także tych produkowanych na zlecenie sieci handlowych. Tym bardziej, że z wewnętrznych badań sklepów wynika, że samodzielne robienie  majonezu nie jest u nas popularne (przyznaje się do tego ledwie kilka procent badanych). - Dodatkowo z uwagi na drogi olej nie ma to i tak specjalnego sensu ekonomicznego - przyznaje pracownik jednej z większych sieci.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym
Przemysł spożywczy
Kolejne wybiegi Palikota? Ma „nowego” inwestora