Sezonowe przedsiębiorstwa z posiłkami na wynos muszą ewidencjonować sprzedaż na kasach online

Przedsiębiorcy oferujący posiłki na wynos muszą ewidencjonować sprzedaż na kasach online. Dotyczy to również punktów działających w czasie wakacji.

Aktualizacja: 20.06.2021 18:54 Publikacja: 20.06.2021 00:01

Sezonowe przedsiębiorstwa z posiłkami na wynos muszą ewidencjonować sprzedaż na kasach online

Foto: Adobe Stock

Wielu przedsiębiorców otwiera właśnie sezonowe biznesy. Powstaje wówczas pytanie co z kasą fiskalną. Skarbówka wyjaśnia, że jeśli zajmują się gastronomią, to muszą mieć kasę fiskalną online. To samo dotyczy sklepów, które oferują też gotowe posiłki na wynos.

Wynika tak m.in. z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 19 kwietnia 2021 r. (0111-KDIB3-2.4012. 1.2021.2.MN). Sprawa dotyczyła przedsiębiorcy, który prowadzi osiedlowy sklep wielobranżowy w imieniu własnym, lecz pod firmą jednej z sieci franczyzowych. Gros jego sprzedaży stanowi żywność i napoje, ale też dania gotowe: zapiekanki, hot dogi, hamburgery, kotlety i kurczaki z rożna, pochodzące z gotowych produktów zapakowanych próżniowo. Dania gotowe zostają jedynie podgrzane przez sprzedawcę w trakcie obsługi klienta. Są przeznaczone do spożycia poza sklepem.

Pozostało 87% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Praca, Emerytury i renty
Babciowe przyjęte przez Sejm. Komu przysługuje?
Sądy i trybunały
Sędzia WSA ujawnia, jaki tak naprawdę dostęp do tajnych danych miał Szmydt
Orzecznictwo
Kolejny ważny wyrok Sądu Najwyższego wydany już po uchwale frankowej
ABC Firmy
Pożar na Marywilskiej. Ci najemcy są w "najlepszej" sytuacji
Prawo pracy
Od piątku zmiana przepisów. Pracujesz na komputerze? Oto, co powinieneś dostać