Z końcem marca wygaśnie rozporządzenie ministra finansów, które przewiduje tymczasowe stosowanie zerowego VAT na artykuły żywnościowe. Chodzi o podstawowe produkty spożywcze, takie jak owoce, warzywa, produkty ze zbóż, nabiał czy mięso, wymienione w załączniku nr 10 do ustawy o VAT.
Taka zmiana oznacza konieczność przeprogramowania kas fiskalnych dla podatników prowadzących sprzedaż detaliczną żywności. W kasach jest bowiem zainstalowany tzw. schodek podatkowy, czyli blokada sprzedaży po zawyżonej stawce VAT.
Na ogół każdy użytkownik kasy może przeprowadzić taką zmianę. Ważne jest, by od 1 kwietnia artykuły spożywcze, które dotychczas były objęte tymczasową zerową stawką, znów sprzedawać ze stawką 5 proc. jak przed 1 lutego 2022 r. To właśnie wtedy wprowadzono to nadzwyczajne złagodzenie.
Likwidacja zerowego VAT a wiążąca informacja stawkowa
Znacznie większy kłopot mogą mieć podatnicy, którzy w czasie obowiązywania zerowej stawki uzyskali tzw. wiążącą informację stawkową (WIS). To oficjalne potwierdzenie z administracji skarbowej, że dany towar odpowiada konkretnemu kodowi klasyfikacji statystycznej (CN lub PKWiU), a tym samym, że podlega konkretnej stawce VAT. Utracą bowiem ważność WIS wydane na żywność, która korzystała z zerowej stawki. Wynika to z art. 42h ustawy o VAT. Przepis ten przewiduje utratę mocy WIS po zmianie przepisów dotyczących towarów objętych tym „glejtem”, nawet po zmianie samej stawki podatku.
Jak zauważa Mateusz Śliwiński, menedżer w kancelarii Paczuski Taudul Doradcy Podatkowi, w praktyce powrót do 5-proc. stawki VAT może oznaczać konieczność starań o nową decyzję w sprawie WIS.