Na swoich stronach spółka Gremi Business Communication Sp. z o.o. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

REKLAMA
|
  • Warszawa
  • Białystok
  • Bydgoszcz
  • Gdańsk
  • Kalisz
  • Katowice
  • Kielce
  • Kraków
  • Lublin
  • Łódź
  • Olsztyn
  • Opole
  • Poznań
  • Rzeszów
  • Szczecin
  • Toruń
  • Wrocław
  • Zielona Góra
Tutaj jesteś: rp.pl » Styl Życia » Kuchnia » Wino

Wino

Siarki więcej w kompocie niż w winie

Krzysztof Kowalski 25-11-2007, ostatnia aktualizacja 25-11-2007 19:19
źródło: EAST NEWS
źródło: EAST NEWS
Redakcja poleca:

Do stoiska z winami podchodzi Kowalski, przebiega wzrokiem regały, sięga po upatrzoną butelkę – wcale nie najtańszą – i czyta: „Zawiera siarczyny”. Odstawia. Sięga po tokaj: „Zawiera sulfidy”. Odstawia. Sięga po burgunda: „Zawiera dwutlenek siarki”. Odstawia...

Popełnia poważny błąd. Po pierwsze dlatego, że niewielkie ilości siarczynów powstają w sposób naturalny podczas fermentacji wina jako rezultat rozkładu drożdży. W ten sposób powstaje do 15 mg dwutlenku siarki na litr moszczu. Wniosek: wino bez siarczynów nie istnieje, po prostu. A po drugie – wielu mniej doświadczonych konsumentów taką informację odbiera jako ostrzeżenie przed kiepskim winem.

Im słodsze wino, tym kwaśniejszy ocet

Całkowicie niesłusznie. W żadnym sklepie nikt nie znajdzie ani jednej butelki wina, w której nie byłoby siarczynów. Tyle tylko, że w listopadzie 2005 roku weszło w życie rozporządzenie ministra zdrowia nakazujące umieszczanie na produktach spożywczych informacji o substancjach, które mogą działać alergogennie (DzU nr 94, poz. 933). W stosunku do wina ten przepis jest egzekwowany.

Dwutlenek siarki nie szkodzi zdrowiu w takiej dawce, jaką zawiera wino. W praktyce kilka procent konsumentów może odczuwać reakcje alergiczne, a ściślej pseudoalergiczne związane z nadwrażliwością układu pokarmowego. Ponieważ niektórym „wystarczy” kilka mg/l, wprowadzono obowiązek informowania o tym, że wino zawiera siarczyny.

To, czego nie może uleczyć wino, jest nieuleczalne

Sposób stary jak świat

Niełatwo znaleźć produkt spożywczy bez dwutlenku siarki. Występuje on w piwie, dżemach, sokach, musztardzie, suszonych owocach itd. Jest powszechnie używanym konserwantem spożywczym o symbolu E-220.Okadzanie siarką stosowali już starożytni rzymscy winiarze. Jest to jedyny środek konserwujący stosowany powszechnie we wszystkich regionach winiarskich na świecie.Przy wyrobie win wytrawnych dodaje się – podczas całego procesu produkcji – od 30 do 120 mg/l dwutlenku siarki. Wina czerwone są mniej siarkowane niż białe. Najwyższe dawki dwutlenku siarki otrzymują wina słodkie – na przykład w Sauternes czy Tokaju Aszu przekraczają 300 mg/l.W dawnych czasach winiarze okadzali kadzie i beczki, spalając w nich kawałki siarki tuż przed nalaniem wina. Dzisiaj mają do dyspozycji: sprężony płynny dwutlenek siarki, wodny roztwór 5 – 8-procentowy dwutlenku siarki, 18 – 30-procentowy roztwór wodorosiarczynu potasu, pirosiarczyn potasu w proszku lub pastylkach. W rezultacie dozowanie jest precyzyjne, z dokładnością do 1 mg/l.Skutki działania siarczynów są następujące:

>nie dopuszczają do rozwoju dzikich drożdży, bakterii octowych, bakterii mlekowych, pleśni;

>przeciwdziałają utlenianiu wina, przez co zachowuje ono aromat;

>hamują działanie terozynazy i lakazy, enzymów odbierających winu barwę (brązowieje);

>neutralizują uboczne produkty fermentacji;

>wiążą niepożądane substancje, np. etanal.

Można, ale po co?

Trzy rzeczy pozwalają poznać człowieka: sakiewka, złość i wino

...
Poprzednia
1 2

Przeczytaj więcej o:  siarczyny , wino

Rzeczpospolita
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją, fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Business Communication. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Business Communication lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Rekomenduj artykuł, oddano głosów: 
Tu nas znajdziesz: DO GÓRY
Zamknij

Przeczytaj też: >>

Chilijska wschodząca gwiazda

Dziś wyruszamy do Chile. Co prawda w zakończonych w niedzielę mistrzostwach świata w piłce nożnej reprezentacja tego kraju dotarła tylko do 1/8 finału, ale w rywalizacji winiarskiej Chile miałoby szansę uplasować się znacznie wyżej. >>
common