Na swoich stronach spółka Gremi Business Communication Sp. z o.o. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

REKLAMA
|
  • Warszawa
  • Białystok
  • Bydgoszcz
  • Gdańsk
  • Kalisz
  • Katowice
  • Kielce
  • Kraków
  • Lublin
  • Łódź
  • Olsztyn
  • Opole
  • Poznań
  • Rzeszów
  • Szczecin
  • Toruń
  • Wrocław
  • Zielona Góra
Tutaj jesteś: rp.pl » Styl Życia » Hobby » Kuchnia

Kuchnia

Dżem z płatków róży według przepisu

ika 02-04-2011, ostatnia aktualizacja 02-04-2011 08:42
Konfitura Benedyktyńska
Konfitura Benedyktyńska
źródło: Fotorzepa
autor: Bartosz Siedlik

"Dżem z płatków róży" nie jest typową książką kucharską. Oprócz przepisów jest alfabetem wspomnień, przewodnikiem po polskiej kulturze, zapisem letnich wędrówek i albumem fotograficznym.

Niezwykła  książka ukazała się na brytyjskim rynku czytelniczym nakładem wydawnictwa Tabula Books.

Wydana w kwietniu książka polsko-australijskiej pary Beaty Zatorskiej i Simona Targeta jest na wysokim poziomie poligraficznym, bogato ilustrowana i dostępna w cenie 25 funtów, 30 USD (ok. 120 zł.), co na tutejszym rynku czytelniczym nie jest dużo, jak na 320-stronicową książkę w twardej okładce.

Może być dobrym prezentem dla Anglików mających o Polsce mgliste wyobrażenie, lub dla osób gustujących w kulinarnych nowinkach. Książka wywołuje też silne uczucie nostalgii za Polską wśród osób od lat mieszkających za granicą i nie żyjących jej sprawami na co dzień.

Zatorska urodziła się w Polsce i jest lekarką mieszkającą w Sydney. Jej mąż Simon pochodzi z Anglii, jest absolwentem Cambridge, a w Australii zajmuje się filmową dokumentalistyką. W Polsce oboje kupili rodzinny dom, który odwiedzają, gdy tylko mają czas.

Autorka zaznacza, że zamiłowanie do kuchni autorka przejęła po babci - lwowiance owdowiałej w wieku 26 lat, zawodowej kucharce, która wychowywała ją w zastępstwie matki w małej wsi w województwie jeleniogórskim u podnóża Karkonoszy w domu pełnym aromatów. Jej wiedzy o leczniczych właściwościach ziół zawdzięcza też zainteresowanie medycyną od wczesnych lat.

Gdy po latach pobytu w Australii przyjechała do Polski babcia już nie żyła - wspomina Zatorska - ale ona znalazła pisane babci ręką pożółkłe kartki z kulinarnymi przepisami.

Książka jest efektem zarówno podróży autorki w przeszłość - do wspomnień dzieciństwa i historii rodziny przesiedlonej na ziemie zachodnie z kresów, jak i letnich turystycznych eskapad po Polsce.

50 przepisów kulinarnych dowodzi, że polska kuchnia jest subtelna i różnorodna. Niektóre przepisy Zatorska przejęła po babci, na inne wpadła sama eksperymentując, a jeszcze inne to potrawy dobrze wszystkim znane.

Ładną angielszczyzną opisano jak przyrządzić pierogi w różnych odmianach, śledzia w kwaśnej śmietanie, wieprzowinę w cebuli z kminkiem, czerwony barszcz, kluski śląskie, bigos itd., nie mówiąc o pierniku, makowcu, kompocie truskawkowym, wiśniowej nalewce czy pączkach wypełnionych dżemem z płatków róży, który dał książce tytuł.

Jak wspomina autorka, rolą pięcioletniej Beatki było zbieranie płatków dzikiej róży na dżem do pączków. Płatki musiały zostać zebrane o świcie tuż po rozwinięciu, zanim nie wytraciły zapachu na słońcu. Ubijano je kamiennym moździerzem dodając cukru. Ich zapach nazywa Zatorska "perfumami lata".

W kulinarne przepisy wplecione są wspomnienia Polski z czasów Władysława Gomułki i Edwarda Gierka, za których rządów autorka dorastała, opowieści o Polakach spotkanych przez nią na Antypodach, turystyczne impresje z podróży po Polsce.

Dużej klasy zdjęcia uzupełniają wiersze Wisławy Szymborskiej, Karola Wojtyłły, Czesława Miłosza i Cypriana Kamila Norwida w polskim oryginale i tłumaczeniu na angielski. Są też reprodukcje płócien Olgi Boznańskiej i Stanisława Wyspiańskiego, a także rodzinne zdjęcia autorki.

Przeczytaj więcej o:  Dżem z płatków róży , książka kucharska , przepisy

Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją, fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Business Communication. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Business Communication lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Rekomenduj artykuł, oddano głosów: 
Tu nas znajdziesz: DO GÓRY
Zamknij

Przeczytaj też: >>

Ewa Minge: Spędzamy święta tak jak przed laty

Projektantka mody opowiada o jej świętach Bożego Narodzenia i poleca suma pieczonego w porach. >>
common