Na swoich stronach spółka Gremi Business Communication Sp. z o.o. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

REKLAMA
|
  • Warszawa
  • Białystok
  • Bydgoszcz
  • Gdańsk
  • Kalisz
  • Katowice
  • Kielce
  • Kraków
  • Lublin
  • Łódź
  • Olsztyn
  • Opole
  • Poznań
  • Rzeszów
  • Szczecin
  • Toruń
  • Wrocław
  • Zielona Góra
Tutaj jesteś: rp.pl » Styl Życia » Zdrowe życie » Choroby » Cukrzyca

Cukrzyca

Dieta chorego na cukrzycę

a.u. 10-09-2009, ostatnia aktualizacja 11-09-2009 09:14

Zdrowe odżywianie pomoże kontrolować poziom glukozy

W diecie chorego na cukrzycę najważniejsza jest jakość posiłków, ich ilość i rozkład w ciągu dnia. Lekarze podkreślają, że bez przestrzegania zasad zdrowego żywienia nie ma sukcesu w leczeniu cukrzycy. Jadłospis na całe życie powinien ułożyć dietetyk.

Dieta chorego nie musi polegać wyłącznie na ograniczeniach i wyrzeczeniach. Powinna dostarczać niezbędnych składników odżywczych, energii i zaspokajać głód. Właściwie dopasowana poprawia samopoczucie, bo reguluje poziom glikemii, ułatwia działanie leków hipoglikemizujących, zapobiega hipoglikemii. Gdy dowiemy się o chorobie, powinniśmy skorzystać z porad dietetyka, który pomoże w opracowaniu menu. Plan posiłków należy dostosować do indywidualnego trybu życia diabetyka. Zalecenia dietetyczne mogą być różne dla chorych na cukrzycę typu 1 i 2. Ci pierwsi (zazwyczaj szczupli) powinni unikać spożywania węglowodanów prostych. W cukrzycy typu 2 (często przebiegającej z otyłością) dieta powinna również umożliwiać osiągnięcie lub utrzymanie prawidłowej masy ciała. Żywienie w cukrzycy jest podobne do zasad racjonalnego odżywiania osób zdrowych.

Lekko i różnorodnie

Dieta chorego na cukrzycę, tak samo jak każdego innego człowieka, powinna być urozmaicona i lekkostrawna oraz przede wszystkim zdrowa. – Zdrowe jedzenie zawiera mało tłuszczu (ok. 30 proc. ogólnego zapotrzebowania energetycznego), dużo węglowodanów (50 – 60 proc.), białko (10 – 15 proc.) oraz błonnik, witaminy i minerały – mówi dr n. med. Paweł Luźniak, adiunkt w Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalista diabetolog. Ograniczenia diety cukrzycowej dotyczą spożywania cukrów prostych obecnych w słodyczach i owocach, gdyż ich konsumpcja prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi, nie należy także jeść tłuszczów nasyconych, pić alkoholu. Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny ograniczyć spożycie soli kuchennej, a te z niewydolnością nerek zredukować spożycie białka. Ograniczyć należy także tłuste mleko i masło, smalec, jogurty z dużą zawartością tłuszczu, mięso wieprzowe i podroby. Tłuszcze zwierzęce można zastąpić roślinnymi, ale w niewielkiej ilości, np. olejem. Posiłki nie mogą powodować dużych wahań stężenia glukozy we krwi. Aby temu zapobiec, dietetyk układa menu na podstawie wymienników węglowodanowych. Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to produkt spożywczy wyrażony w gramach, który zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych przez organizm, co odpowiada 10 g czystego cukru. Oznacza to, że po zjedzeniu takiej porcji poziom cukru we krwi rośnie tak jak po spożyciu 10 g cukru. Lekarz diabetolog określi, z ilu wymienników węglowodanowych powinny się składać poszczególne posiłki.

Często i regularnie, ale mało

W leczeniu dietetycznym bardzo ważne jest jedzenie o stałych porach. Cukrzyk wstrzykujący insulinę powinien spożywać nawet pięć – sześć posiłków dziennie. Zalecana ich liczba zależy od rodzaju stosowanej insuliny i trybu życia. Porcje powinny być małe. W cukrzycy typu 2, leczonej doustnymi lekami hipoglikemizującymi, częstość podawanych posiłków jest zwykle mniejsza. Bardzo istotne jest także to, w jaki sposób dania są przygotowywane. Im mniej przetworzone, tym lepiej – mają przy tym większą wartość odżywczą. Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze, grillowanie lub pieczenie w folii aluminiowej i duszenie. Niewskazane są potrawy smażone i odsmażane. Warzywa i produkty zbożowe najlepiej gotować na półtwardo, gdyż rozgotowane szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi. Jarzyny i owoce najlepiej jeść na surowo. Osoby, które przestrzegają diety, uprawiają sport i kontrolują masę ciała, są na dobrej drodze do osiągnięcia sukcesu w leczeniu. Oczywiście raz na jakiś czas można sobie pozwolić na małą przyjemność i zjeść na przykład coś słodkiego, ale należy pamiętać, że wtedy poziom cukru wzrasta. Może to wymagać dodatkowej dawki leku przeciwcukrzycowego.

...
Poprzednia
1 2
Rzeczpospolita
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją, fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Business Communication. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Business Communication lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Rekomenduj artykuł, oddano głosów: 

KOMENTARZ DNIA

common