Biznes

Polska liderem światowego rynku czarnej porzeczki

Fotorzepa, Kuba Krzysiak Kuba Krzysiak
Jesteśmy największym producentem czarnej porzeczki na świecie. W tym roku jej produkcja mogła sięgnąć 95 tys. ton – szacuje Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Czarnej Porzeczki - IBA.
- Na Polskę przypada około połowy, a w udanych latach, ponad 50 proc. towarowej produkcji czarnej porzeczki na świecie – mówi „Rz" Wiesław Błocki, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek. Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych podaje za IBA, że w tym roku Polska wyprodukowała 95 tys. czarnych porzeczek, wobec 90 tys. w 2012 roku i 80 tys. w 2011 roku. Wielkość produkcji była o niespełna 14 proc. niższa niż w 2010 r., ale i tak zwiększyliśmy naszą przewagę nad resztą krajów ujętych w zestawieniu IBA. Łączna produkcja czarnych porzeczek na świecie sięgnie w tym roku 192,4 tys. ton, wobec 191,4 tys. ton w 2012 r. Z tego 183,9 tys. ton (171,73 tys. ton w ubiegłym roku ) przypadnie na Europę.
Drugie miejsca z 35 tys. ton zajmuje Ukraina, a trzecie z 12 tys. ton Wielka Brytania. - Większość czarnej porzeczki z Polski trafia, w postaci koncentratu lub mrożonek, za granicę – wyjaśnia  Wiesław Błocki. Porzeczki są jedynymi z owoców – obok truskawek, borówek amerykańskich i malin – które chce na rynku unijnym promować  Związek Sadowników RP łącznie z organizacjami branżowymi. Program trwający trzy lata ma kosztować 6 mln euro. Wniosek o unijne i krajowe dofinansowanie (producenci muszą dołożyć 20 proc.) ma trafić do Agencji Rynku Rolnego w 2014 r. Plantacje czarnej porzeczki zajmują w Polsce 25-27 tys. ha. Średnio z jednego hektara zbiera się 4 tony owoców. - W tym roku produkcja porzeczek zwiększyła się o kilka procent. Ceny nie były zadawalające, szczególnie dla producentów późnych odmian, bo cena skupu za kilogram spadła wówczas do ok. 1 zł. Taki poziom nie pokrywa kosztów produkcji. Wyższe ceny uzyskać można było za wczesne odmiany – mówi Wiesław Błocki. Koszty produkcji porzeczki wynoszą 9-10 tys. w przeliczeniu na hektar. Sprzedaż owoców rusza w trzecim roku od posadzenia krzewów.
Źródło: ekonomia.rp.pl

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL