Reklama

Posiłki w szpitalach złej jakości - wyniki kontroli Sanepidu i Inspekcji Handlowej

Nieprawidłowo skomponowane jadłospisy, przeterminowane składniki, niedoważone porcje – tak karmi się pacjentów w wielu polskich szpitalach. UOKiK opublikował wyniki kontroli szpitali i firm dostarczających do nich posiłki przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową i Państwową Inspekcję Sanitarną.

Aktualizacja: 25.11.2016 11:06 Publikacja: 25.11.2016 09:50

Posiłki w szpitalach złej jakości - wyniki kontroli Sanepidu i Inspekcji Handlowej

Foto: 123RF

W pierwszej połowie roku Sanepid sprawdził żywność w 284 szpitalach, które samodzielnie przygotowują pacjentom posiłki. Równolegle Inspekcja Handlowa, na zlecenie UOKiK, zbadała 99 firm cateringowych przygotowujących i dostarczających gotowe posiłki do 234 szpitali. Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły niespełniania wymagań higieniczno-sanitarnych oraz niezgodności w zakresie żywienia pacjentów.

Przeterminowana szynka, niedoważony pulpecik

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Praca, Emerytury i renty
„Lewaków i morderców nienarodzonych nie zatrudniamy”. Sąd o dyskryminacji przy rekrutacji
Prawo rodzinne
Sąd Najwyższy wydał ważny wyrok dla konkubentów. Muszą się rozliczyć jak po rozwodzie
Prawo w Polsce
Kiedy można zmienić kategorię wojskową? Oto jak wygląda procedura
Prawo w Polsce
Czy za radio w aucie trzeba płacić abonament RTV? Prawo mówi jasno
Konsumenci
Przełomowe orzeczenie SN w sprawie frankowiczów. Wyrok TSUE nie zmieni rozliczeń z bankami
Reklama
Reklama