Reklama
Rozwiń
Reklama

Posiłki w szpitalach złej jakości - wyniki kontroli Sanepidu i Inspekcji Handlowej

Nieprawidłowo skomponowane jadłospisy, przeterminowane składniki, niedoważone porcje – tak karmi się pacjentów w wielu polskich szpitalach. UOKiK opublikował wyniki kontroli szpitali i firm dostarczających do nich posiłki przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową i Państwową Inspekcję Sanitarną.

Aktualizacja: 25.11.2016 11:06 Publikacja: 25.11.2016 09:50

Posiłki w szpitalach złej jakości - wyniki kontroli Sanepidu i Inspekcji Handlowej

Foto: 123RF

W pierwszej połowie roku Sanepid sprawdził żywność w 284 szpitalach, które samodzielnie przygotowują pacjentom posiłki. Równolegle Inspekcja Handlowa, na zlecenie UOKiK, zbadała 99 firm cateringowych przygotowujących i dostarczających gotowe posiłki do 234 szpitali. Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły niespełniania wymagań higieniczno-sanitarnych oraz niezgodności w zakresie żywienia pacjentów.

Przeterminowana szynka, niedoważony pulpecik

Pozostało jeszcze 92% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Nieruchomości
Budowa domów i mieszkań na nowych zasadach. Co się zmieni w 2026 roku?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Sądy i trybunały
RPO nie zostawia suchej nitki na projekcie resortu Waldemara Żurka
Prawo dla Ciebie
Sąd: wlewy z witaminy C i kurkuminy to nie jest żadne leczenie
Nieruchomości
Mieszkańcy zapłacą od kilograma śmieci. Jest nowy projekt rządu
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Dane osobowe
Sąd: szpital zapłaci słoną karę za kamery ukryte w zegarach
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama