Projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności to odpowiedź na wątpliwości przedsiębiorców. W par. 2 doprecyzowano, że zakłady przetwórstwa nie muszą stosować ich w produkcji, jeśli nie są przeznaczone do stosowania przez kosumenta finalnego. Dodano przepis dotyczący przeliczania minimalnej ilości witamin i składników mineralnych w napojach, a określenie „zalecane dzienne spożycie" zastąpiono „referencyjnymi wartościami spożycia".

Wzbogacane środki spożywcze, które nie spełniają wymagań nowych przepisów, będą mogły być wprowadzane do obrotu przez sześć miesięcy od dnia wejścia rozporządzenia i pozostawać w obrocie do wyczerpania zapasów lub do daty upływu ich przydatności do spożycia.

Zmiany regulacji mają ułatwić producentom żywności podawanie na opakowaniach informacji na temat składu żywności. To z kolei dostosowanie do rozporządzenia PE i Rady nr 1169/2011, nakazującego znakowanie żywności informacjami istotnymi dla konsumenta, które umożliwiają dokonywanie świadomych wyborów przy zakupie żywności.

etap legislacyjny: konsultacje publiczne