Jak opakowanie i przetrzymywanie żywności wpływa na jej jakość?

Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia i bezpieczeństwa. Opakowanie nie tylko chroni produkty spożywcze przed czynnikami zewnętrznymi, ale zapobiega także utracie przez nie zapachu i utrzymuje ich optymalną wilgotność, kształt oraz strukturę. Co zatem należy wiedzieć o prawidłowym przechowywaniu żywności?

Publikacja: 12.10.2016 16:09

Jak opakowanie i przetrzymywanie żywności wpływa na jej jakość?

Pakowanie żywności służy jak najdłuższemu utrzymaniu jej świeżości i zmniejszeniu do minimum ryzyka utraty wartości odżywczej. Zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń, ułatwia zachowanie produktu pod pożądaną postacią, wpływa również na przedłużenie okresu przydatności do spożycia. Opakowania to także przestrzeń, na której producent umieszcza informacje o produkcie, co jest istotne dla ponad 70 proc. Polaków. Jak donosi Centrum Badania Opinii Społecznej, 40 proc. naszych rodaków zazwyczaj sprawdza skład kupowanych artykułów spożywczych, a 31 proc. robi to czasami. Niekiedy wybór odpowiedniego opakowania może wpływać na wartości odżywcze produktu – mleko przechowywane w kartonie traci mniej witaminy B2 niż w przezroczystej butelce (witamina B2 wrażliwa jest na promienie słoneczne).

Inteligentne opakowania

Technologia idzie do przodu, a wraz z nią pojawiają się coraz to nowe pomysły na pakowanie i przechowywanie żywności. Cel? Zachowanie jak największej ilości składników odżywczych, poprawa bezpieczeństwa produktu oraz wygoda konsumentów. Jednym ze sposobów przechowywania żywności jest pakowanie jej zmodyfikowaną atmosferą (modified atmosphere packaging – MAP). Metoda ta polega na zastąpieniu powietrza gazem o specjalnym składzie – innymi słowy zmienia się skład gazu pozostającego w kontakcie z żywnością. Kolejnym krokiem jest umieszczenie produktu w temperaturze poniżej 30 st. C, co obniża zawartość tlenu w opakowaniu, niweluje obecność bakterii tlenowych i pomaga zachować odpowiednią wilgotność żywności. Innowacyjną metodą są także systemy opakowań papierowych (np. firmy BASF) zapewniające bezpieczną barierę chroniącą żywność przed pozostałościami oleju mineralnego. Takie opakowania są także niezwykle lekkie, a tym samym łatwe w transportowaniu, chronią również produkt przed zanieczyszczeniami, wilgocią oraz uszkodzeniami.

Wybór opakowania zależy oczywiście od rodzaju produktu, zalecanej temperatury jego przechowywania czy wrażliwości na światło. W produkcji opakowań uwagę zwraca się też na to, by łatwo można było zauważyć ślady jego uszkodzenia, a tym samym uchronić konsumentów przed spożyciem nieświeżej żywności. Warto pamiętać także o tym, że w dzisiejszych czasach aż 54 proc. populacji mieszka w miastach, co sprawia, że kupujemy coraz więcej opakowanej żywności. Dodatkowo każdego roku marnujemy od 95 do 115 kilogramów nadającej się do spożycia żywności na osobę. Odpowiednie przechowywanie znacznie zmniejsza ilość marnowanego pożywienia, a przy tym pozwala oszczędzić sporą sumę pieniędzy.

Przechowywanie żywności w lodówce

W momencie otwarcia opakowania żywność szybko traci swoją świeżość i wartości odżywcze. Ważne jest zatem, aby przechowywać ją w odpowiedni sposób, przestrzegając przy tym zasad takich jak właściwy wybór miejsca przechowywania żywności czy kontrolowanie terminu przydatności do spożycia i odpowiedniej temperatury przechowania. Łatwo określić, czy dany produkt nadaje się do spożycia, jeżeli jest na nim umieszczona data przydatności. Co zrobić natomiast z resztkami z kolacji? W tym przypadku warto trzymać się zasady przetrzymywania ich w lodówce maksymalnie 3 dni. Jeżeli nie zamierzasz zjeść ich w tym czasie, zamroź je – wówczas będziesz mieć pewność, że się nie zepsują. Przechowując żywność w lodówce, warto pamiętać także o tym, że temperatura na górnych półkach jest wyższa niż na dolnych. Niżej trzymaj mleko i przetwory mleczne takie jak jogurty czy kefiry (dobroczynne bakterie giną, gdy jest im zbyt zimno). Serki i wędliny najlepiej przechowywać na środkowej półce, a na dolnej – warzywa i owoce. Żywność przechowuj w specjalnie do tego przeznaczonych pojemnikach, ponieważ w ten sposób uchronisz ją przed zanieczyszczeniami i na dłużej zachowasz wartości ożywcze.

Żywność – czy pakowana fabrycznie, czy też przez ciebie w domu, powinna być przechowywana w specjalnie przeznaczonych do tego opakowaniach. Dzięki temu zachowa świeżość, zapach i wartości odżywcze przez długi czas. Przechowując produkty spożywcze odpowiednio, dbasz zatem o zdrowie swoje i swoich najbliższych.

Pakowanie żywności służy jak najdłuższemu utrzymaniu jej świeżości i zmniejszeniu do minimum ryzyka utraty wartości odżywczej. Zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń, ułatwia zachowanie produktu pod pożądaną postacią, wpływa również na przedłużenie okresu przydatności do spożycia. Opakowania to także przestrzeń, na której producent umieszcza informacje o produkcie, co jest istotne dla ponad 70 proc. Polaków. Jak donosi Centrum Badania Opinii Społecznej, 40 proc. naszych rodaków zazwyczaj sprawdza skład kupowanych artykułów spożywczych, a 31 proc. robi to czasami. Niekiedy wybór odpowiedniego opakowania może wpływać na wartości odżywcze produktu – mleko przechowywane w kartonie traci mniej witaminy B2 niż w przezroczystej butelce (witamina B2 wrażliwa jest na promienie słoneczne).

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nieruchomości
Trybunał: nabyli działkę bez zgody ministra, umowa nieważna
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Praca, Emerytury i renty
Czy każdy górnik może mieć górniczą emeryturę? Ważny wyrok SN
Prawo karne
Kłopoty żony Macieja Wąsika. "To represje"
Sądy i trybunały
Czy frankowicze doczekają się uchwały Sądu Najwyższego?
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Sądy i trybunały
Łukasz Piebiak wraca do sądu. Afera hejterska nadal nierozliczona