Sieć ta została założona przez rodzinę Brusikiewiczów od lat związanych z branżą restauracyjną i obejmuje lokale działające w Warszawie, Poznaniu, Łodzi i w Lublinie.

W połowie grudnia br. 60% udziałów w sieci restauracji Thai Wok przejęła Grupa EBS, lecz założyciele planują w dalszym ciągu zarządzać restauracyjnym biznesem. Jak podkreślają, sprzedaż udziałów związana jest m.in z dalszymi planami rozwoju działalności Thai Wok o kolejne restauracje zlokalizowane w Polsce, a także z zamiarem ekspansji na nowe rynki, w tym m.in. do Czech i na Słowację.

„Dobrze zaplanowana i przeprowadzona transakcja może przynieść bardzo konkretne korzyści w postaci pozyskania inwestora, a tym samym nowych możliwości rozwoju i finansowania rodzinnego biznesu, a wszystko to przy zachowaniu wpływu na zarządzanie firmą" - podkreśla Jakub Marcinkowski, partner w Departamencie Transakcji i Prawa Spółek zarządzający transakcją po stronie kancelarii CMS. „W naszej praktyce coraz częściej spotykamy się z podobnymi decyzjami firm rodzinnych, co wynika z jednej strony z rosnącej skali tych biznesów prowadzonych z dużym sukcesem, a co za tym idzie z ich dalszych planów rozwoju zarówno na rynkach lokalnych, jak i zagranicznych. Nie bez znaczenia jest również zmiana pokoleniowa, jaka dokonuje się obecnie w Polsce i pojawiające się w tym kontekście wyzwania związane z zapewnieniem sukcesji w firmie rodzinnej".

Po stronie kancelarii CMS w transakcji udział brali: Jakub Marcinkowski, adwokat i partner oraz Tomasz Waligórski, adwokat, w warszawskim Departamencie Transakcji i Prawa Spółek.