Nazywany papieżem kuchni francuskiej, Bocuse był jednym z tych kucharzy, którzy zrewolucjonizowali gastronomię w latach siedemdziesiątych. Był twórcą Nouvelle Cuisine i jednym z pierwszych kucharzy-celebrytów.
- "Monsieur Paul był Francją. Papież kuchni nas opuścił" - napisał na Twitterze minister spraw wewnętrznych Francji Gerard Collomb, ogłaszając śmierć szefa kuchni po długiej walce z chorobą Parkinsona.
- Był jedną z najwybitniejszych postaci francuskiej gastronomii, generałem de Gaulle kuchni - powiedział francuski krytyk kulinarny Francois Simon.
Bocuse był gigantem w kraju, który szczyci się byciem bijącym sercem gastronomii. Był także jedynym szefem kuchni we Francji, który przez ponad czterdzieści lat utrzymywał upragnione trzy gwiazdki Michelin w restauracji L'Auberge de Collonges au Mont D'Or, sercu jego imperium, wiejskiej gospodzie jego ojca w pobliżu Lyonu.
Urodzony w 1926 r., w rodzinie kucharzy od 1765 r., Bocuse rozpoczął naukę w wieku 16 lat i był klasycznym epikurejczykiem - miłośnikiem dobrego wina, jedzenia i kobiet.