Zmarł Paul Bocuse, najwybitniejszy kucharz Francji

Paul Bocuse, jeden z największych francuskich kucharzy wszech czasów, zmarł w sobotę w wieku 91 lat - poinformował minister spraw wewnętrznych Francji.

Aktualizacja: 20.01.2018 14:29 Publikacja: 20.01.2018 14:22

Zmarł Paul Bocuse, najwybitniejszy kucharz Francji

Foto: AFP

Nazywany papieżem kuchni francuskiej, Bocuse był jednym z tych kucharzy, którzy zrewolucjonizowali gastronomię w latach siedemdziesiątych. Był twórcą Nouvelle Cuisine i jednym z pierwszych kucharzy-celebrytów.

- "Monsieur Paul był Francją. Papież kuchni nas opuścił" - napisał na Twitterze minister spraw wewnętrznych Francji Gerard Collomb, ogłaszając śmierć szefa kuchni po długiej walce z chorobą Parkinsona.

- Był jedną z najwybitniejszych postaci francuskiej gastronomii, generałem de Gaulle kuchni - powiedział francuski krytyk kulinarny Francois Simon.

Bocuse był gigantem w kraju, który szczyci się byciem bijącym sercem gastronomii. Był także jedynym szefem kuchni we Francji, który przez ponad czterdzieści lat utrzymywał upragnione trzy gwiazdki Michelin w restauracji L'Auberge de Collonges au Mont D'Or, sercu jego imperium, wiejskiej gospodzie jego ojca w pobliżu Lyonu.

Urodzony w 1926 r., w rodzinie kucharzy od 1765 r., Bocuse rozpoczął naukę w wieku 16 lat i był klasycznym epikurejczykiem - miłośnikiem dobrego wina, jedzenia i kobiet.

Całe życie spał w tym samym pokoju, w którym się urodził, i był dumny z tego, że udało mu się utrzymać związek z żoną Raymonde i co najmniej dwoma kochankami. Wszyscy podobno byli zadowoleni.

- Kocham kobiety i żyjemy zbyt długo, aby spędzić całe życie z jednym partnerem - powiedział Bocuse w Daily Telegraph w 2005 roku.

Wraz z przewodnikiem Gault-Millau, Bocuse stał się siłą napędową Nouvelle Cuisine zamieniając bogate i ciężkie sosy na superświeże składniki i elegancką estetykę.

Sam Bocuse twierdził, że ten termin został wymyślony przez Gault-Millau, aby opisać jedzenie, które pomógł przygotować na dziewiczy lot samolotu Concorde w 1969 roku.

- To była prawdziwa rewolucja - mówi Simon. - Wynaleźli koncepcję, która przyszła dokładnie w odpowiednim momencie - w czasach, gdy gastronomia była trochę nudna i ciężka, z grubymi sosami, wcale nie seksowna.

W 2007 roku ponad 80 najlepszych szefów kuchni z całego świata poleciało do Francji, aby świętować 81 urodziny Bocuse'a i jego dziedzictwo.

Nazywany papieżem kuchni francuskiej, Bocuse był jednym z tych kucharzy, którzy zrewolucjonizowali gastronomię w latach siedemdziesiątych. Był twórcą Nouvelle Cuisine i jednym z pierwszych kucharzy-celebrytów.

- "Monsieur Paul był Francją. Papież kuchni nas opuścił" - napisał na Twitterze minister spraw wewnętrznych Francji Gerard Collomb, ogłaszając śmierć szefa kuchni po długiej walce z chorobą Parkinsona.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 786
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 785
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 784
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 783
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 782