Talerz do czysta

Koniec roku sprzyja podsumowaniom, trudno się zatem przed nimi bronić. Zwłaszcza że zamyka się też trzeci sezon omiatania polskiej gastronomii żółtym reflektorem Gault & Millau.

Aktualizacja: 30.12.2016 19:24 Publikacja: 30.12.2016 11:08

Talerz do czysta

Foto: Muga

Przewodnik urósł wraz z naszymi szefami kuchni, a nasi szefowie urośli z przewodnikiem. Od 250 restauracji opisywanych w pierwszej edycji do aż 460 w najświeższym wydaniu.

Wiele się przez ten czas zmieniło i na kulinarnej mapie, i na stawianych przed nami talerzach. Stolica wiedzie prym w pokazywaniu i testowaniu nowości, jednak Poznań, Trójmiasto czy Wrocław depczą jej po piętach. Fine dining traci rozpęd i gubi sztywną formę na rzecz brawurowych wcieleń kuchni autorskiej. Najmłodsze z nich, warszawskie Bez Gwiazdek i Plato czy krakowski Karakter, zbierają zasłużone owacje.

Co prawda nadal gdzieniegdzie uchowały się zuchy przekonane, że wystarczy nie używać mrożonek i zapewnić gościom widok z okien, żeby utonąć w aplauzie recenzentów. Ale to ginący gatunek. Można ich obserwować z uśmiechem, dodają kolorytu scenie zdominowanej przez pracowitych kolegów.

W świecie szefów kuchni nie brakuje oczywiście emocji i ambicji. Żar kuchennych płomieni tylko tę miksturę podgrzewa. Jednak coraz częściej prawdziwemu kunsztowi towarzyszą umiejętności i pokora – zamiast pławienia się w blasku medialnej chwały. Pojawiła się grupa znakomitych szefów, których próżno szukać na okładkach gazet, bo uwagę koncentrują na serwowanych gościom talerzach.

Natomiast prawdziwa uwaga należy się kobietom szefom. Coraz śmielej poczynają sobie w tym do niedawna męskim świecie. To one stanowią najciekawszą grupę transferową tego sezonu. Agata Wojda i Justyna Słupska-Kartaczowska, dwie pierwsze laureatki dorocznych nagród Kobieta Szef Gault & Millau, po latach pracy dla znanych restauratorów odchodzą rozwijać własne pomysły. Ja nie zamierzam spuszczać z nich oka, co i Państwu polecam!

Kończy się też drugi rok mojego pisania dla Państwa, co i w tym przypadku przynosi pożegnanie. Wiatr zmian wywiał mnie ku zagranicznym podbojom i wiele nawet najmilszych obowiązków musi ulec wymogom nowej marszruty. Dziękuję gościnnej Redakcji i kłaniam się przed Państwa czytelniczą cierpliwością. Do zobaczenia przy stole. Tu okazji nigdy nie zabraknie. Pysznego roku!

Autorka jest redaktor naczelną „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau

Rekomendacja „Gault & Millau"

Pięć nowości na Nowy Rok. Więcej w „Żółtym Przewodniku"

- Aruana, Serock

- Cucina88, Poznań

- MUGA, Poznań

- Nolita, Warszawa

- Trzy Rybki, Kraków

Przewodnik urósł wraz z naszymi szefami kuchni, a nasi szefowie urośli z przewodnikiem. Od 250 restauracji opisywanych w pierwszej edycji do aż 460 w najświeższym wydaniu.

Wiele się przez ten czas zmieniło i na kulinarnej mapie, i na stawianych przed nami talerzach. Stolica wiedzie prym w pokazywaniu i testowaniu nowości, jednak Poznań, Trójmiasto czy Wrocław depczą jej po piętach. Fine dining traci rozpęd i gubi sztywną formę na rzecz brawurowych wcieleń kuchni autorskiej. Najmłodsze z nich, warszawskie Bez Gwiazdek i Plato czy krakowski Karakter, zbierają zasłużone owacje.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kultura
Muzeum Narodowe w Krakowie otwiera jutro wystawę „Złote runo – sztuka Gruzji”
Kultura
Muzeum Historii Polski: Pokaz skarbów z Villa Regia - rezydencji Władysława IV
Architektura
W Krakowie rozpoczęło się 8. Międzynarodowe Biennale Architektury Wnętrz
radio
Lech Janerka zaśpiewa w odzyskanej Trójce na 62-lecie programu
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Kultura
Zmarł Leszek Długosz