- El Popo, Warszawa
Szef kuchni Angel Aceves Vivanco
Angel Aceves Vivanco pierwsze kulinarne nauki pobierał u swojej babki Marii, a potem przez 25 lat zdobywał doświadczenie w restauracjach w Berlinie.
Dwie kolorowe sale i dobrze zaopatrzony w tequilę bar sprawiają, że w El Popo możemy się poczuć jak na meksykańskich wakacjach. Taka atmosfera sprzyja temu, aby spotkać się w większej grupie i radośnie (a nawet nieco hałaśliwie) pobiesiadować. Osoby ceniące intymność mogą szukać miejsca na antresoli.
W karcie istny Meksyk! Jak w przypadku wszystkich egzotycznych kuchni, najlepiej za jednym posiedzeniem spróbować wielu dań, aby posiłek miał też walor edukacyjny – kolejny argument za tym, by przyjść tu z przyjaciółmi.
Ceviche niezwykle orzeźwiające: świetnie zamarynowany w soku z limonki dorsz podawany jest z sałatką z dojrzałego awokado, pachnących latem pomidorów i chrupiącej czerwonej cebuli. Nie tylko widowiskowo wyglądają, ale też świetnie smakują oblane tequilą, płonące skrzydełka kurczaka serwowane na plastrach cukinii. Burrito el diablo to pyszna wołowina z przyjemnie ostrą papryką jalapeno w przypieczonej na złoto tortilli; fajitas – świeże, pachnące kawałki kurczaka i wołowiny z rusztu, z grillowaną papryką i cebulą, podawane z tortillą i sosami. Kulinarni masochiści mogą poprosić o piekielnie ostry sos jako dodatek do zamówionego dania.
PSST!?Bardzo dobra Margarita – nie tylko mała, ale i w wielkim kielichu.
11/20
Meksykańska/Swobodna
Senatorska 27
00-099 Warszawa
tel. +48 22 827 23 40
www.kregliccy.pl/elpopo
Czynne
codziennie 12.00–24.00
Średnie ceny
przystawka 21 zł
danie główne 44 zł
deser 18 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
- InAzia, Warszawa
Szef kuchni Marcin Sasin
Podróże kształcą! Marcin Sasin, szef kuchni InAzia, w swojej 15-letniej karierze zdobywał doświadczenie m.in. w Tajlandii, Singapurze, Chinach i Korei. W prowadzonej przez siebie restauracji przygotowuje dania łączące tradycyjną kuchnię Azji Południowo-Wschodniej ze współczesnymi trendami kulinarnymi. Wspierają go kucharze z Indonezji.
Wnętrze lokalu jest eleganckie i inne niż w typowych restauracjach z kuchnią dalekowschodnią. Wystrój utrzymany w pastelowych ciepłych kolorach, w połączeniu z jasnym drewnem stwarza miły nastrój, a przedzielone muślinowymi kotarami wnętrze oraz punktowe oświetlenie stołów zapewniają komfort i pozwalają się wyciszyć.
W takim otoczeniu kreatywna kuchnia Marcina Sasina smakuje wyśmienicie. Goście mogą wybrać między menu degustacyjnym (trzy-, pięcio- i sześciodaniowym) i a la carte. Popisową potrawą jest halibut w mleku kokosowym. Delikatne mięso ryby tylko nieznacznie muśnięte kokosem i zaprawione odświeżającym aromatem trawy cytrynowej zdecydowanie najlepiej smakuje z odrobiną ryżu jaśminowego. Każde inne zestawienie mogłoby zepsuć tę harmonię smaku. Wielbicielom mięs można polecić pierś kaczki. Przygotowana metodą sous vide i chwilkę podsmażona, rewelacyjnie komponuje się z delikatnie zblanszowanymi młodymi warzywami oraz świeżymi śliwkami z aromatycznym sosem na bazie tychże owoców, a także imbiru, granatu i octu ryżowego.
PSST!?Niezależnie od tego, co potem wybiorą, szef kuchni powita gości osobiście, serwując pobudzające apetyt amuse-bouche.
13/20
Międzynarodowa/Elegancka
Hotel Sheraton Warsaw
Prusa 2
00-493 Warszawa
tel. +48 22 450 67 06
www.restauracja-inazia.pl
Czynne
pon.–sob. 17.00–23.00
niedz. 12.30–16.30 (brunch)
Średnie ceny
przystawka 41 zł
danie główne 92 zł
deser 29 zł
Menu degustacyjne
3 dania 120 zł
5 dań 220 zł
6 dań 240 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
- Le Cedre, Warszawa
Szef kuchni Jamal Ayed
Lokal mieści się niedaleko zoo, przy alei Solidarności, naprzeciw wybiegu dla niedźwiedzi brunatnych albo, jak mówią warszawiacy – naprzeciw misiów. Serwuje autentyczną kuchnię libańską.
W restauracji czuć klimat Bliskiego Wschodu: bogato urządzone wnętrza z dominującymi złotem i czerwienią, wygodne siedziska z baldachimami, orientalne dywany, shishe. Le Cedre idealnie nadaje się na romantyczną (i nieco egzotyczną!) kolację, jak również spotkanie w gronie przyjaciół.
Karta jest bardzo obszerna. Warto spróbować którejś z przekąsek w chlebie libańskim podpiekanym na ruszcie, np. kallaj jebne z serem, arayes z mielonym mięsem lub zaatar zeit z aromatycznym oregano z oliwą. Można skusić się na jasną, delikatną, ale z wyraźnym orientalnym aromatem zupę z soczewicy shourbat addas. Kafta harra to pikantne grillowane szaszłyki z jagnięciny podawane z sosami, np. aromatyczną ostrą harissą albo kremowym czosnkowo-cytrynowym toum. Warto wziąć kharouf mehchi: na niewysokim walcu aromatycznego ryżu i w jego bezpośrednim sąsiedztwie spoczywają duszone do niezwykłej miękkości kawałki wybornej jagnięciny. Ciekawy zestaw deserów! Lubiącym, żeby było bardzo słodko, polecić można ousmallieh, czyli ciasto nitkowe, wyglądające jak makaron, z aksamitnym kremem budyniowym i pistacjami.
PSST!?Atrakcyjny wybór win libańskich, m.in. ze słynnej winnicy Château Musar.
10,5/20
Libańska/Swobodna
al. Solidarności 61
03-402 Warszawa
tel. +48 22 670 11 66
www.lecedre.pl
Czynne
codziennie 11.00–23.00
Średnie ceny
przystawka 20 zł
danie główne 47 zł
deser 25 zł
Menu degustacyjne
11 dań 59 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
- Saffron Spices, Warszawa
Szef kuchni?Noel Sakhardande
Nowy Wilanów obrasta w kulinarne piórka. Pośród licznych pizzerii, kafeterii i cukierni jest i restauracja orientalna. Wnętrze jasne, z prostymi drewnianymi stolikami i wygodnymi krzesłami; na jednej ze ścian wiszą laboratoryjne fiolki z przyprawami. Niewielki, ogrodzony taras mieści kilka stolików. W kącie sali jest kącik zabaw dla najmłodszych gości.
W menu kuchnia hinduska i tajska. Każdą z nich reprezentuje niemal 100 potraw, co wzbudza obawy o jakość – nawet widok przemykającego ukradkiem przez salę kucharza o śniadej cerze nie uspokoi gościa nawykłego do miejsc z krótką, sezonową kartą. Obawy są jednak nieuzasadnione: zarówno składniki potraw, jak i ich przyrządzenie nie budzą zastrzeżeń.
Klasycznym starterem kuchni indyjskiej jest samosa – smażony w głębokim tłuszczu chrupiący pieróg wypełniony szczelnie aromatycznym farszem warzywnym lub mięsnym. Wegetariańska przystawka nie obciąża żołądka i pozwala kontynuować ucztę. A warto spróbować i specjałów z hinduskiego pieca tandoor, i kolorowych tajskich curry. Chicken tikka z kawałków zamarynowanego i upieczonego w tandoor kurczaka jest dymna i aromatyczna, vindaloo z jagnięciny ostre i palące, a wyjęte prosto z pieca chlebki naan i paratha – miękkie i elastyczne jak trzeba. W tajskiej części karty kusi słodkawy pad thai czy wyborna krucha kaczka w ostrym sosie z liśćmi bazylii.
PSST!?Wyjątkowo duży wybór dań bezmięsnych, także głównych, oczaruje nie tylko wegetarian.
10,5/20
Azjatycka/Rodzinna
Klimczaka 20, lok. 87
02-797 Warszawa
tel. +48 22 622 94 10
+48 22 621 13 92
www.saffronspices.pl
Czynne
codziennie 12.00–23.00
kuchnia:
codziennie do 22.30 Średnie ceny
przystawka 16 zł
danie główne 39 zł
deser 13 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx