www.jadalnia.com
Czynne pon.–wt. 8.00–18.00 śr.–pt. 8.00–22.00 sob. 10.00–22.00 niedz. 10.00–20.00
Średnie ceny przystawka 30 zł danie główne 40 zł deser 20 zł
Płatność kartą Credit cards accepted Visa
L'Enfant Terrible
Szef kuchn: Michał Bryś
Michał Bryś jest jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce. Swój autorski lokal otworzył niedawno, bo w czerwcu 2014 r., a już cieszy się on renomą. Praktykując w wybitnych światowych restauracjach (The Ledbury – Londyn, De Librije – Zwolle, Geranium – Kopenhaga), bez wątpienia posiadł wiedzę nie tylko o tym, jak gotować, ale również jak zarządzać zespołem ludzi i przekonać ich do własnej wizji. Jest zdobywcą tytułu Szef Jutra regionu Centrum Gault&Millau Tour. L'Enfant Terrible mieści się w niepozornej kamienicy na Górnym Mokotowie. Lokal jest utrzymany w minimalistycznym stylu, z surowymi ceglanymi ścianami, prostymi drewnianymi stołami i dużymi kloszowymi lampami, które dają nastrojowe światło. Karta zmienia się regularnie i jest niezmiernie krótka. Szef kuchni proponuje tylko to, co można przygotować na bazie świeżych produktów od sprawdzonych dostawców. Niektóre połączenia mogą zadziwić. Godny polecenia jest wyborny tatar z sezonowanej wołowiny, marynowanej w sosnowej nalewce. Delikatne mięso skojarzono z lodami jałowcowymi i kremem rydzowym. Tradycyjny dodatek – żółtko – jest nie surowe, ale konfitowane; do tego wszystkiego ciemna brioszka z palonym sianem. Na danie główne – delikatna i soczysta pierś kaczki sous vide. Tym razem w rolach drugoplanowych krem z pieczonego ziemniaka, ciasto z dodatkiem dymki i małosolny ogórek, ładnie podkręcający smak mięsa.
PSST!?A na deser... warzywo! Dokładnie zaś biały szparag z lodami na bazie zielonej herbaty matcha i kremem cytrynowym oraz kompot truskawkowy.
15,5/20
Nowatorska/Swobodna Modern/Casual
Sandomierska 13 (wejście od Rejtana / entrance from Reytana St.) 02-567 Warszawa
tel. +48 22 119 57 05
www.eterrible.pl
Czynne pon. 18.00 do ostatniego gościa wt.–pt. 12.00–15.00, 18.00 do ostatniego gościa sob. 15.00 do ostatniego gościa kuchnia: pon.–sob. do 22.00
Średnie ceny przystawka 40 zł danie główne 81 zł deser 29 zł Menu degustacyjne 6 dań 199 zł
Płatność kartą Credit cards accepted Visa MC AmEx
Mała Polana Smaków
Szef kuchni: Andrzej Polan
Wbrew pozorom Mała Polana Smaków wcale nie znajduje się w zaczarowanym lesie, ale przy jednej z głównych ulic Warszawy, Belwederskiej. Ta kameralna restauracja to autorski projekt Andrzeja Polana, niegdysiejszego szefa stołecznej Soul Kitchen, znanego również z kulinarnych pokazów w TVN. Restauracja sąsiaduje z niedużym, lecz bardzo przyjemnym parkiem Morskie Oko, który jest doskonałym miejscem na spacer przed wizytą na Polanie lub po niej. Sporo tu mam z dziećmi, par trzymających się za ręce czy biegaczy. W krajobraz parkowy doskonale wkomponował się restauracyjny ogródek. Centralnie położony duży stół jest udekorowany kawałkiem darni; ta zieleń świetnie współgra z zielenią na talerzach. A tej w karcie jest całkiem sporo. Na początek koperkowa – dla wielu smak dzieciństwa, tu autorsko przez szefa zmodyfikowany. Zupa jest gładka, wręcz jedwabista – „jak u mamy", lecz na tym podobieństwa się kończą. Polan dodał do niej chrzanowe purée i łososia oraz czarnuszkę. Zielone szparagi, usmażone w tempurze przyjemnie chrupią w zębach. Wśród dań głównych zielone są natomiast gołąbki z młodej kapusty, których nadzienie zmienia się stosownie do tego, co jest akurat dostępne na targu – może to być np. wieprzowina, kasza jęczmienna, żurawina czy chrzan.
PSST!?Na weekend szef kuchni zawsze szykuje słodkości spoza karty. Sernik czy mus czekoladowy? – oto jest pytanie!
13/20
Nowatorska/Swobodna Modern/Casual
Belwederska 13 00-761 Warszawa
tel. +48 22 400 80 48
www.polanasmakow.pl
Czynne codziennie 12.00–22.00
Średnie ceny przystawka 35 zł danie główne 45 zł deser 28 zł
Płatność kartą Credit cards accepted Visa MC
Z Drugiej Strony Lustra
Szefowa kuchni: Iwona Niemczewska
Szefowa kuchni i zarazem właścicielka restauracji Iwona Niemczewska kształciła się w Le Cordon Bleu w Londynie oraz Institut Paul Bocuse w Lyonie. Jej kuchnia pełna jest lokalnych produktów, a dania dopracowane. Restauracja mieści się na ulicy Piłsudskiego, między placem Odrodzenia a placem Grunwaldzkim, na parterze odnowionej kamienicy. Przyjemne kolorowe wnętrze z dużą liczbą luster i stoliki z eleganckimi szarymi obrusami zachęcają do spotkań w gronie rodzinnym, jak i kameralnych służbowych. Na przystawkę warto wziąć pierogi z ogonami byczymi. Miękkie i soczyste mięso zamknięte jest w cienkim cieście; w roli dodatku występuje zredukowany esencjonalny bulion z drobnymi kawałkami marchewki. Barszcz z pachnących i słodkich buraków czerwonych, z uszkami pełnymi świetnie doprawionej kapusty i grzybów, jest podany w pięknie rozpraszającej światło, przezroczystej misce. Wygląda jak arystokrata i równie wytwornie smakuje. Zamówiwszy trio ze świnki, dostaniemy miękki jak masło, aromatyczny boczek, soczystą, delikatną i pachnącą polędwiczkę oraz najwyższej klasy kaszankę. Mięso świetnie uzupełniają pomidorki koktajlowe o apetycznie skarmelizowanych skórkach. Nie będą zawiedzeni miłośnicy ryb: sum podany na ryżu oraz towarzyszący mu słodko-kwaśny, aksamitny sos z mango na długo zapadną im w pamięć.
PSST!?Szefowa kuchni jest też cukierniczką: deser obowiązkowy!
13/20
Nowatorska/Swobodna Modern/Casual
Piłsudskiego 18/2 70-460 Szczecin
tel. +48 91 488 82 02 +48 605 234 537
www.zdrugiejstronylustra.pl
Czynne wt.–czw. 13.00–21.00 pt.–sob. 13.00–22.00 niedz. 13.00–19.00
Średnie ceny przystawka 34 zł danie główne 59 zł deser 16 zł