– Minister sprawiedliwości 9 listopada 2017 r. odwołał 12 prezesów i 14 wiceprezesów sądów – potwierdza „Rzeczpospolitej" resort sprawiedliwości. W Sądzie Apelacyjnym w Katowicach odwołani zostali prezes i dwóch wiceprezesów. Ze stanowiskiem pożegnali się także wiceprezesi sądów apelacyjnych we Wrocławiu i Lublinie. Kolejni to prezes Sądu Okręgowego w Gliwicach i dwóch wiceprezesów tamtejszego SO.

Miejsce 12. na liście odwołanych zajął prezes Sądu Rejonowego Katowice-Zachód w Katowicach. Następni byli prezesi: Sądów Rejonowych w Siemianowicach Śląskich i Gliwicach oraz dwóch wiceprezesów w tym ostatnim sądzie.

Odwołani zostali też prezes Sądu Rejonowego w Rudzie Śląskiej i tamtejszy wiceprezes; prezes SR w Tarnowskich Górach i Rybniku oraz tamtejszy wiceprezes; prezes SR w Wodzisławiu Śląskim i tamtejszy wiceprezes; prezes SR w Żorach i wiceprezes. Ostatni na liście odwołanych to prezes SR dla Warszawy-Mokotowa. On jednak zrezygnował z funkcji.

Powodem fali odwołań są, zdaniem MS, słabe wyniki sprawności sądów okręgowych w Gliwicach i Katowicach. Pierwszy zajął 40. pozycję w rankingu wszystkich 45 sądów okręgowych, jeśli chodzi o wskaźnik opanowania wpływu w sprawach cywilnych. Z kolei Sąd Okręgowy w Katowicach jest 41. na 45 sądów w całym kraju.