Morawiecki upubliczni oświadczenie majątkowe

Wicepremier Mateusz Morawiecki postanowił opublikować swoje oświadczenie majątkowe. Zdania w tej sprawie nie zmieniła minister cyfryzacji Anna Streżyńska. Jak tłumaczy, chodzi o bezpieczeństwo jej rodziny.

Aktualizacja: 11.01.2016 14:21 Publikacja: 11.01.2016 13:55

Morawiecki upubliczni oświadczenie majątkowe

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek

Wicepremier i minister rozwoju Mateusz Morawiecki oraz Anna Streżyńska, minister cyfryzacji, zdecydowali o nieupublicznianiu swoich oświadczeń majątkowych - informowaliśmy dziś w "Rzeczpospolitej".

Morawiecki zmienił zdanie w tej sprawie. - Szanując zainteresowanie opinii publicznej, zdecydowałem się upublicznić to moje oświadczenie. Złożyłem je w terminie. Nie mam obowiązku upubliczniania i nie miałem tego obowiązku, w związku z tym postąpiłem zgodnie z tym, jak miało być. Natomiast ze względu na zainteresowanie upublicznię - tłumaczy.

Dokument prawdopodobnie jeszcze dziś pojawi się na stronie kancelarii premiera.

Portal Money.pl postanowił sam obliczyć, ile wicepremier Morawiecki zarobił w ostatnich latach jako członek zarządu BZ WBK. Według portalu ze sprawozdań finansowych banku wynika, że przez ostatnie 11 lat Morawiecki zarobił brutto ponad 33,5 mln zł.

Na opublikowanie swojego oświadczenia majątkowego nadal nie wyraża zgody minister cyfryzacji Anna Streżyńska. Swoją decyzję tłumaczy względami rodzinnymi. - Nie zdecydowałam się na ujawnienie oświadczenia, ponieważ nie są to dane, które dotyczą tylko jednej osoby, czyli mnie, dotyczą całej rodziny - w związku z tym również jej bezpieczeństwa. Są to dane w standardzie poufności. Ustawa wymaga tego, żebyśmy je przedstawiali i podlegają one badaniu przez odpowiednie służby. Natomiast dla dobra swoich bliskich - nie publikuję - powiedziała.

Obowiązek składania oświadczeń wynika z tzw. ustawy antykorupcyjnej z 1997 roku. Minister musi je złożyć dzień przed powołaniem go na stanowisko. Ustawa mówi także, że osoba pełniąca funkcje publiczne może wyrazić zgodę na ujawnienie oświadczenia.

Polityka
Po słowach Sikorskiego Kaczyński ostrzega przed utratą przez Polskę suwerenności
Konfederacja o exposé Sikorskiego: Polska polityka zmieniła klęczniki
Wybory do Parlamentu Europejskiego. Nieoficjalnie: Jacek Kurski na listach PiS