Projektowane przepisy przede wszystkim odnoszą się do wspólnej kooperacji rolników w zakresie produktów, wytwarzanych w prowadzonych przez nich gospodarstwach rolnych lub działach specjalnych produkcji rolnej, w tym koncentracji podaży, marketingu oraz działaniach optymalizujących koszty produkcji i zwiększających dochodowość.
Resort rolnictwa, autor tego projektu, oczekuje, że wprowadzenie nowych rozwiązań pozwoli na poprawę efektywności gospodarowania na obszarach wiejskich.
Duże rozdrobnienie gospodarstw rolnych w Polsce na tle Unii Europejskiej skutkuje dużym rozproszeniem podaży, podczas gdy w handlu i przetwórstwie następuje konsolidacja i oczekiwania dostaw większych partii towarów.
Zgodnie z projektowanymi przepisami członkami spółdzielni rolniczej mogą być osoby fizyczne lub prawne prowadzące gospodarstwo rolne, prowadzące chów lub hodowlę ryb oraz osoby fizyczne lub prawne niebędące rolnikami prowadzące działalność w zakresie przechowywania, magazynowania, sortowania, pakowania lub przetwarzania produktów rolnych lub grup tych produktów. Aby założyć spółdzielnię musi ona liczyć co najmniej 10 członków będących rolnikami.
W projekcie napisano, że w statucie spółdzielni muszą być określone m.in. zasady i warunki przyjmowania członków, rodzaj i zakres odpowiedzialności członków spółdzielni rolników; sankcje wobec członka spółdzielni rolników, który nie wypełnia nałożonych na niego obowiązków statutowych. W statucie powinny znaleźć się też przepisy mówiące o zasadach i zakresie dostarczania przez członków spółdzielni rolników obowiązkowych informacji w zakresie prowadzonej przez nich działalności dotyczących, w szczególności: powierzchni uprawy, plonów oraz wielkości produkcji produktów lub grup produktów, ze względu na które spółdzielnia rolników została założona.
Spółdzielnia rolników ma prowadzić działalność gospodarczą na rzecz członków spółdzielni w zakresie planowania produkcji, koncentracji podaży produktów rolnych oraz organizowania zakupu niezbędnych rolnikom środków do produkcji produktów.