– Na początku 2016 r. nastąpiło trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności. W najbliższych miesiącach będą rosły – mówi „Rzeczpospolitej" Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska. Rekordowo drogi jest cukier. Zdrożały także m.in. sok pomarańczowy i kawa.
El Nino zbiera żniwo
– Notowania cukru i soku pomarańczowego w Stanach Zjednoczonych wzrosły od początku roku o około 50 proc. Z kolei ceny kawy typu arabica zwyżkują tam już o 30 proc. – wyjaśnia Dorota Sierakowska, analityk Domu Maklerskiego BOŚ. Najdroższa od dwóch lat jest także kawa robusta, wykorzystywana do produkcji kaw rozpuszczalnych. Tylko w tym roku jej ceny poszły w górę aż o 60 proc.
Analitycy, z którymi rozmawiała „Rzeczpospolita", zwracają uwagę, że zwyżka cen surowców jest przede wszystkim efektem niesprzyjających warunków pogodowych będących m.in. pokłosiem ubiegłorocznego El Nino.
W Brazylii, która jest znaczącym producentem cukru, kawy i soku pomarańczowego, susze przeplatane są ostatnio gwałtownymi ulewami. Ponadto plantację drzew cytrusowych dziesiątkuje tam choroba. – W przypadku cukru i soku pomarańczowego dodatkowym problemem są niskie poziomy światowych zapasów – zaznacza Paweł Kowalski, ekonomista Banku Pekao SA.
Jak dodaje, światowe ceny cukru znajdowały się w trendzie spadkowym do połowy 2015 r., co wpływało negatywnie na sytuację finansową producentów i sprzyjało ograniczaniu produkcji. – Obecne ceny cukru są jednak na tyle wysokie, że ponownie zachęcają do inwestycji – zauważa ekonomista Banku Pekao SA.