Producenci żywności chcą promować się w internecie

Ponad 80 proc. firm spożywczych planuje zwiększyć swoją aktywność promocyjną w sieci w latach 2016 – 2020. Skupiać się chcę głównie na mediach społecznościowych – wynika z raportu PromocjaŻywności.pl przygotowanego przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas.

Publikacja: 26.10.2016 12:18

Producenci żywności chcą promować się w internecie

Foto: 123rf.com

Polskie firmy spożywcze nie szczędzą wydatków na promocję, która – jak zauważa BGŻ BNP Paribas – z racji zmęczeniem konsumentów nadmiarem komunikatów marketingowych jest coraz trudniejsza. Jeszcze w 2010 roku wydatki firm spożywczych na promocję stanowiły 1,3 proc. ich łącznych kosztów. W 2015 roku było to 2,9 proc.

Nadal najbardziej popularnym kanałem promocji na rynku żywności są targi. Tuż za nimi plasuje się już jednak internet. I to właśnie on w ostatnich pięciu latach najbardziej zyskał na znaczeniu. Z ankiety BGŻ BNP Paribas wynika, że jeszcze w 2010 r. 60 proc. ankietowanych deklarowało, że internet nie ma znaczenia w promocji żywności. W 2015 r. odsetek ten wynosił już tylko 10 proc.

– W analizowanym okresie zauważamy duże zmiany w podejściu do promocji w środkach masowego przekazu. Promocja w mediach tradycyjnych, czyli telewizja i radio staje się relatywnie mniej popularna. Wraz z rozwojem technologii oraz zmianą struktury pokoleniowej konsumentów ewoluują również kanały dotarcia do nich – komentuje Michał Koleśnikow, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. - Wzrost znaczenia niektórych form promocji jest rezultatem dynamicznie pojawiających się nowych trendów w internecie. Nasze badanie potwierdza, że przedstawiciele firm z sektora rolno-spożywczego świetnie zdają sobie z tego sprawę - dodaje.

W BGŻ BNP Paribas zwracają uwagę, że firmy spożywcze wskazują na znaczny wzrost zainteresowania promocją w mediach społecznościowych. W latach 2016 – 2020 swoją aktywność planuje zwiększyć tam 67 proc. z nich. Takie zapowiedzi nie dziwią, ponieważ ubiegłym roku tylko 14 proc. firm z sektora spożywczego korzystało z serwisów społecznościowych w swojej działalności promocyjnej. Średnia dla wszystkich przedsiębiorstw ( zatrudniających co najmniej 10 osób) to 20 proc. W przypadku dużych firm, odsetek ten wynosił 50 proc.

Żywność jest tym produktem, który cieszy się stosunkowo dużym wsparciem promocyjnym ze strony różnego rodzaju organizacji i instytucji rządowych. Możliwych form tego wsparcia jest bardzo dużo. – podają autorzy raportu. Nadal jednak jedynie 23 proc. ankietowanych potwierdza, że widzi związek tej promocji ze wzrostem sprzedaży swoich produktów. Natomiast blisko co trzeci ankietowany stwierdził, że taka promocja nie wpływa na wzrost sprzedaży produktów w kraju lub za granicą.

- Prawdopodobnie wynika to z niewystarczającej informacji o podejmowanych działaniach promocyjnych i ich skutkach oraz nieodpowiedniego doboru narzędzi promocji – uważa Michał Koleśnikow.

Ponad 30 proc. ankietowanych potwierdziło, że podkreślanie polskości w przekazie marketingowym promującym produkty żywnościowe przekłada się na wzrost przychodów ze sprzedaży na rynku krajowym – wynika z badania BGŻ BNP Paribas.

– Podkreślanie polskiego pochodzenia produktów, bądź ich składników, to bardzo ważny instrument w walce o uwagę konsumenta. Potrzeby nabywców stają się coraz bardziej wysublimowane, a także rośnie zapotrzebowanie na żywność, która wyróżnia się nie tylko wysoką jakością, lecz również unikalnymi walorami odżywczymi i smakowymi. To także nawiązanie do idei „kupuj lokalne produkty", która ma na celu wspieranie lokalnej przedsiębiorczości. Aspekt środowiskowy jest dodatkowym atutem związanym z promowaniem lokalności i polskości z uwagi na kontekst generowanych tzw. żywnościokilometrów – mówi Honorata Jarocka, analityk branży spożywczej w Polsce z agencji badań rynku Mintel. – W rezultacie, akcent na polskość to nie tylko moda, to coraz mocniejszy i trwalszy kierunek, w którym podążają polscy producenci. Podkreślanie atrybutów produktowych w postaci tradycyjnych metod produkcji, znanych z dzieciństwa smaków, jak również polskich składników to obecnie jedna z bardziej pożądanych strategii na rynku, nie tylko z uwagi na rosnącą konkurencję, ale co ważniejsze, z uwagi na potrzeby konsumentów – dodaje.

Z badań firmy Mintel wynika, że czynnik patriotyczny jest szczególnie ważnym atrybutem dla konsumentów dojrzałych. Starsi konsumenci, jak zauważa Honorata Jarocka, wydają się być bardziej przywiązani do tradycji, ceniąc sobie takie atuty jak prostota, naturalność i autentyczność. W dużej mierze poszukują oni żywności niskoprzetworzonej, nawiązującej do lokalnych i regionalnych korzeni kulinarnych.

Raport PromocjaŻywności.pl powstał na potrzeby tegorocznej Agrokonferencji, której patronem medialnym jest „Rzeczpospolita".

Polskie firmy spożywcze nie szczędzą wydatków na promocję, która – jak zauważa BGŻ BNP Paribas – z racji zmęczeniem konsumentów nadmiarem komunikatów marketingowych jest coraz trudniejsza. Jeszcze w 2010 roku wydatki firm spożywczych na promocję stanowiły 1,3 proc. ich łącznych kosztów. W 2015 roku było to 2,9 proc.

Nadal najbardziej popularnym kanałem promocji na rynku żywności są targi. Tuż za nimi plasuje się już jednak internet. I to właśnie on w ostatnich pięciu latach najbardziej zyskał na znaczeniu. Z ankiety BGŻ BNP Paribas wynika, że jeszcze w 2010 r. 60 proc. ankietowanych deklarowało, że internet nie ma znaczenia w promocji żywności. W 2015 r. odsetek ten wynosił już tylko 10 proc.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
Ukraińska firma przejmuje polskiego producenta lodów i mrożonek